Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Σκέφτονται στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη – Παραλήρημα Καντάφι σε απανωτές συνεντεύξεις

Ο Καντάφι ποζάρει με την διάσημη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ REUTERS
Ο Καντάφι ποζάρει με την διάσημη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ REUTERS
Οι δυτικές χώρες εξετάζουν όλα τα σενάρια, περιλαμβανομένων των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ο Καντάφι εξακολουθεί να παίζει τον… τρελό!
Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις ελέγχουν τεράστιες εκτάσεις της Λιβύης, ανάμεσά τους και τις πετρελαιοπαραγωγές περιοχές, ενώ ο συνταγματάρχης Καντάφι κλείνει τα αυτιά του στις κλιμακούμενες πιέσεις της διεθνούς κοινότητας, η οποία εξετάζει όλα, περιλαμβανομένων και των στρατιωτικών, σενάρια.
 
Σήμερα, 14η ημέρα της εξέγερσης, ο Μουάμαρ Καντάφι και οι δυνάμεις του δεν ελέγχουν πλέον παρά την Τρίπολη και την ευρύτερη περιοχή της. Σύμφωνα με τον ευρωπαίο επίτροπο για την Ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ, οι μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές περιοχές της Λιβύης τελούν πλέον υπό τον έλεγχο των φυλών και των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.
 
Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε την άμεση επανάληψη των εξαγωγών από τις ανατολικές περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της.

Σκέφτεται επέμβαση η Δύση
 
Η διεθνής κοινότητα εξετάζει μέσα για τον τερματισμό της αστάθειας και επικεντρώνεται στην εφαρμογή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στο εναέριο χώρο της Λιβύης.
 
Αμερικανικές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν γύρω από τη Λιβύη, ανακοίνωσε χθες το Πεντάγωνο, διευκρινίζοντας ότι ο στρατιωτικός σχεδιασμός εξετάζει διάφορες επιλογές.
 
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον διευκρίνισε ότι καμία στρατιωτική ενέργεια με τη συμμετοχή αμερικανικών πολεμικών πλοίων δεν εξετάζεται για τη Λιβύη.
 
Στη Γαλλία, ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε ότι εξετάζονται όλες οι λύσεις, ανάμεσά τους και η απαγόρευση των πτήσεων επάνω από το λιβυκό έδαφος, η εφαρμογή της οποίας θα απαιτούσε τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ και την έγκριση του ΟΗΕ.
 
Η Ιταλία ανακοίνωσε ότι είναι σύμφωνη με την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού επάνω από τη Λιβύη.
 
Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Λόρενς Κάνον δήλωσε ότι “φαίνεται ότι δεν υπάρχει συναίνεση” μεταξύ των δυτικών συμμάχων για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στη Λιβύη.
 
 
Δεν αποκλείουμε τίποτα λέει ο Κάμερον

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά της Λιβύης, εάν το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι συνεχίσει την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης.

    Τη δήλωση αυτή έκανε ο Κάμερον μετά την τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε ο Καντάφι, συμπεριλαμανομενου του BBC, στη οποία επέμεινε ότι οι συμπατριώτες του τον “αγαπούν”, κατηγόρησε για την εξέγερση την αλ-Κάιντα και τόνισε ότι δεν θα παραιτηθεί ποτέ ούτε θα εγκαταλείψει τη Λιβύη.

    Ο βρετανός πρωθυπουργός τόνισε στο Κοινοβούλιο:”Σε καμία περίπτωση δεν αποκλείουμε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Δεν πρέπει να ανεχθούμε να χρησιμοποιεί το καθεστώς αυτό στρατιωτική βία κατά του ίδιου του λαού του”.

    Ο βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή σε κυβερνητικούς αξιωματούχους να εξετάσουν πιθανά σχέδια για μια ζώνη εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη, παρά το γεγονός ότι μια τέτοια ενέργεια απαιτεί μια επαρκή διεθνή συμφωνία.

    “Στο πλαίσιο αυτό ζήτησα από το υπουργείο Αμυνας και από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων να εξετάσουν με τους συμμάχους μας πιθανά τέτοια σχέδια”.

    “Βεβαίως, πρέπει να συμμορφωθούμε με το διεθνές δίκαιο, αλλά εγώ πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε μια προετοιμασία και ένα σχεδιασμό τώρα γιατί κανένας δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το τι θα κάνει ο συνταγματάρχης Καντάφι στο λαό του”, τόνισε.

    “Εάν αρχίσει να αναλαμβάνει τέτοια δράση ίσως χρειαστεί να δημιουργήσουμε μια ζώνη εναέριου αποκλεισμού πολύ γρήγορα”, πρόσθεσε.

    Ο Κάμερον είχε τηλεφωνική συνομιλία χθες το βράδυ με το γάλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί για να εξετάσουν διάφορες επιλογές, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.
 

Πέραν των κυρώσεων, η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ζήτησε χθες να γίνουν προετοιμασίες για τη λήψη “συμπληρωματικών μέτρων, ώστε η κυβέρνηση Καντάφι να λογοδοτήσει, για να χορηγηθεί ανθρωπιστική βοήθεια και να υποστηριχθεί ο λιβυκός λαός στην επιδίωξη μίας δημοκρατικής μετάβασης”.
 
Οι ΗΠΑ θα αποστείλουν δύο ομάδες αρωγής στα σύνορα της Λιβύης και την Αίγυπτο, ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον, ενώ ο διεθνής Ερυθρός Σταυρός απαίτησε άμεση πρόσβαση στις δυτικές περιοχές της Λιβύης.
 
Γαλλικό αεροσκάφος που μετέφερε πέντε τόνους ιατρικού και φαρμακευτικού υλικού έφθασε τη νύκτα στη Βεγγάζη, μέσω του Καΐρου.
 
Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουΐς Μορένο-Οκάμπο διεξάγει προκαταρκτική έρευνα για τη βία στη Λιβύη, ως πρώτο βήμα ενδεχόμενης έρευνας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
 
Επαφές Βαν Ρομπέι για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

Διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες διενεργεί ο πρόεδρος Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, διερευνώντας την υλοποίηση της ιδέας του προέδρου Σαρκοζί για τη σύγκληση μιας έκτακτης συνόδου κορυφής με θέμα τη Λιβύη.

Την ιδέα, κατά ορισμένες πληροφορίες, υποστηρίζουν οι ηγέτες της Βρετανίας, Ιταλίας και Ισπανίας, ενώ η Γερμανία είναι αντίθετη. Εκπρόσωπος της βαρώνης Άστον δήλωσε πως η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, επίσης, συμμερίζεται την ανάγκη σύκλησης μιας συνόδου, η οποία “αν είναι να συγκληθεί, θα έπρεπε αυτό να γίνει σύντομα”. Αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε, πάντως, πως οργανωτικά για τη σύγκληση μιας συνόδου κορυφής απαιτείται ένα τριήμερο και παρατήρησε πως ήδη στο πρόγραμμα των ηγετών υπάρχει εγγεγραμμένη η σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης (11 Μαρτίου), των 27 (24-25 Μαρτίου) και οι σύνοδοι Κορυφής του Ε.Λ.Κ. και του Σοσιαλιστικού κόμματος (4 Μαρτίου).

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε