Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Συννεφιά 23 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Σκληρά κι επώδυνα βλέπει η Μέρκελ τα επόμενα χρόνια

Σκληρά κι επώδυνα βλέπει η Μέρκελ τα επόμενα χρόνια
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 15.12.2012 | 08:24
Πρώτη δημοσίευση: 14.12.2012 | 18:13

Ποια αισιοδοξία; Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ βλέπει υψηλή ανεργία και χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη και για τα επόμενα χρόνια...

Η Ευρώπη έχει μπροστά της ακόμη "μια δύσκολη περίοδο" επώδυνων μεταρρυθμίσεων, χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης και υψηλής ανεργίας και δεν θα πρέπει να "χαλαρώσει" όσον αφορά τις προσπάθειές της για μεταρρύθμιση, προειδοποίησε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ απορρίπτοντας τις αισιόδοξες προβλέψεις ότι έχουν παρέλθει τα χειρότερα για την ευρωζώνη.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη διήμερη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η Μέρκελ χαιρέτισε τις συμφωνίες που επετεύχθησαν για την εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών και για την εκταμίευση της βοήθειας προς την Ελλάδα, αλλά όσον αφορά τις προβλέψεις της για το μέλλον φάνηκε επιφυλακτική.

"Ναι, έχουμε ήδη επιτύχει κάτι, αλλά πιστεύω ότι έχουμε ακόμη μπροστά μας μια περίοδο πολύ δύσκολη", σημείωσε.

"Ένας λόγος για τον οποίο είμαι προσεκτική στις προβλέψεις μου είναι ότι η διαδικασία προσαρμογής, την οποία πρέπει να περάσουμε είναι πολύ δύσκολη και επώδυνη", σχολίασε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι η ευρωζώνη δεν θα δει τα αποτελέσματα από την μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και τις άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για αρκετά χρόνια, με το 2013 να διαγράφεται ως άλλη μία χρονιά με προκλήσεις.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι η "πολύ χαλαρή δημοσιονομική πειθαρχία" των τελευταίων ετών στην Ευρώπη και "οι απώλειες στην ανταγωνιστικότητα" δεν μπορούν να διορθωθούν "μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα". "Αυτά έγιναν σε μία πολύ μακρά περίοδο και θα πρέπει να απαλειφθούν σε μια πολύ μακρά περίοδο και γι' αυτό οφείλουμε να μην χαλαρώσουμε όσον αφορά τις προσπάθειές μας για μεταρρύθμιση", υπογράμμισε.

"Το ερχόμενο έτος, αυτό το είπε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα έχουμε πολύ χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, θα δούμε αρνητική ανάπτυξη σε ορισμένες χώρες και αναμένουμε ότι τα πολύ υψηλά επίπεδα ανεργίας θα συνεχιστούν", πρόσθεσε.

"Από την μία πλευρά επιτύχαμε αρκετά. Αλλά έχουμε ακόμη μπροστά μας δύσκολες στιγμές, οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με ένα μεγάλο βήμα. Έγιναν πολλές συζητήσεις για αυτό το ένα βήμα, είτε πρόκειται για ένα κούρεμα χρέους, για ευρωομόλογα ή για κάποιο άλλο μέτρο που θα τα λύσει όλα. Δεν θα συμβεί αυτό", κατέληξε η καγκελάριος.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ικανοποίηση Μέρκελ για τις περικοπές στην Ελλάδα

 

Της Άγκελας έγινε πάλι στη Σύνοδο κορυφής

    Διαδώστε αυτό το άρθρο