Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Σκληρά μέτρα λιτότητας στην Τσεχία από τη νέα κυβέρνηση

ΦΩΤΟ REUTERS

Δέσμη μέτρων λιτότητας για τη μείωση του ελλείμματος του 5,9% του ΑΕΠ στο 3% μέχρι το 2013 ανακοίνωσε η νέα κυβέρνηση της Τσεχίας σχεδόν παράλληλα με την ορκωμοσία της!

Τα μέτρα προβλέπουν περικοπές στις κοινωνικές παροχές, μεταρρυθμίσεις στο σύστημα Υγείας και το συνταξιοδοτικό, αλλά και την καθιέρωση διδάκτρων στα πανεπιστήμια. Το πακέτο των μέτρων εντάσσεται στο κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα που υπέγραψαν, χθες, τα τρία δεξιά κόμματα που συνθέτουν τη νέα κυβέρνηση της Τσεχίας με πρωθυπουργό τον Πετρ Νέτσας, η οποία ορκίστηκε σήμερα ενώπιον του προέδρου της χώρας, Βάτσλαβ Κλάους.

Προσφωνώντας τα 15 μέλη της νέας κυβέρνησης, ο πρόεδρος Κλάους εξέφρασε την ελπίδα αυτή να είναι η τελευταία που ορκίζει μέχρι το τέλος της δεύτερης προεδρικής θητείας του το 2013, καθώς από το 2003 που πρωτοανέλαβε το ύπατο αξίωμα της χώρας, ο ίδιος έχει ορκίσει μέχρι σήμερα συνολικά έξι κυβερνήσεις.

Ο Κλάους τόνισε την ανάγκη συνέχειας στη διακυβέρνηση και όχι «επανάστασης», που συμβαίνει όπως σημείωσε σε χώρο όχι μακριά μας, υπονοώντας προφανώς τη νέα ουγγρική κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν, την οποία ο ίδιος είχε επικρίνει αρχές του περασμένου μήνα, εκφράζοντας ειδικότερα τις ανησυχίες του για τον αμφιλεγόμενο νέο ουγγρικό νόμο παραχώρησης διπλής υπηκοότητας σε ουγγρικής καταγωγής πολίτες γειτονικών χωρών.

Από την πλευρά του, ο νέος Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Νέτσας, αρχηγός του συντηρητικού Δημοκρατικού Κόμματος Πολιτών, υπογράμμισε πως ο κυβερνητικός συνασπισμός αναλαμβάνει με συναίσθηση ευθύνης και με πεποίθηση για εξυγίανση των δημοσιονομικών της χώρας, ενίσχυση του Κράτους Δικαίου και καταπολέμησης της διαφθοράς.

Στη νέα 15μελή κυβέρνηση στην Πράγα, έξι υπουργεία καλύπτει το κόμμα του πρωθυπουργού, πέντε το δεξιοφιλελεύθερο ΤΟΠ 09 (από τα αρχικά των λέξεων «Παράδοση, Ευθύνη, Ευημερία») του υπουργού Εξωτερικών και πρώτου αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ και τέσσερα το δεξιο-λαϊκιστικό κόμμα «Δημόσιες Υποθέσεις» του πρώην μεγαλοπαρουσιαστή της ιδιωτικής τηλεόρασης Ράντεκ Γιον, ο οποίος θα είναι υπουργός Εσωτερικών και δεύτερος αντιπρόεδρός της.

Η κυβέρνηση διαθέτει άνετη πλειοψηφία 118 εδρών στο σύνολο των 200 της τσεχικής Βουλής και μέσα σε 30 ημέρες θα πρέπει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Υπουργός Οικονομικών αναλαμβάνει ο Μίροσλαβ Κάλουσεκ, υπουργός Δικαιοσύνης ο Γίζι Πόσπισιλ, υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου ο Μάρτιν Κότσουρεκ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε