Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Σκληρές μάχες στην Ακτή Ελεφαντοστού – Πολιορκούν το σπίτι του έκπτωτου προέδρου

Καπνοί φαίνονται από την περιοχή της πρωτεύουσας όπου είναι η κατοικία του έκπτωτου προεδρου. ΦΩΤΟ REUTERS
Καπνοί φαίνονται από την περιοχή της πρωτεύουσας όπου είναι η κατοικία του έκπτωτου προεδρου. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός στον έλεγχο των δυνάμεων του Ουτάρα. Σκληρές μάχες στην κατοικία του Γκμπαμπό στο Αμπιτζάν, που πολιορκείται από τις δυνάμεις του εκλεγμένου προέδρου Ουαταρά.
Οι δυνάμεις του Αλασάνε Ουαταρά, νόμιμου προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού, ξεκίνησαν τα χαράματα της Παρασκευής την επίθεση κατά της κατοικίας του έκπτωτου προέδρου Λοράν Γκμπαμπό στο Αμπιτζάν, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ουαταρά.
 
” Το σπίτι του δέχεται επίθεση. Αυτό είναι σίγουρο. Υπάρχει αντίσταση από δυνάμεις που τον υποστηρίζουν, αλλά πάντως η επίθεση συνεχίζεται “, δήλωσε ο Πατρίκ Ατσί, που εκπροσωπεί την κυβέρνηση που έχει διορίσει ο νικητής των προεδρικών εκλογών Ουαταρά, στο πρακτορείο Ρόιτερ
 
Την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός που έχει διοριστεί από τον Ουαταρά, Γκιγιόμ Σορό,είχε δήλωσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο κ. Γκμπαγκμπό είχε διορία “έως τις 19:00 (GMT) να παραιτηθεί”, αλλιώς “θα πάμε να τον αναζητήσουμε εκεί πού είναι”.
 
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του νόμιμου προέδρου, δήλωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης, πέρασε στον έλεγχό τους η κρατική τηλεόραση, που βρίσκεται στο Αμπιτζάν και είχε σταματήσει να εκπέμπει αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας, ενώ μετέδιδε εικόνες του έκπτωτου προέδρου Λοράν Γκμπαμπό.
 
Ο Πατρίκ Ατσί, δήλωσε επίσης, οτι ο αντίπαλος του Ουαταρά, Λοράν Γκμπαμπό, ο οποίος έχει αρνηθεί να παραδώσει την εξουσία παρά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές, δεν δείχνει σημάδια διάθεσης να παραδοθεί, παρά την ταχύτατη προώθηση των στρατευμάτων του Ουαταρά στο Αμπιτζάν, όπου βρίσκεται περικυκλωμένος και τις σκληρές μάχες που διεξάγονται μεταξύ των αντιπάλων δυνάμεων.

Ο πρόεδρος Ουατάρα.

 
Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ακτής Ελεφαντοστού RTI, που παρέμενε πιστό στον απερχόμενο πρόεδρο Λοράν Γκμπαμπό , σταμάτησε να εκπέμπει σήμα την Πέμπτη, μετά από ώρες ένοπλων συγκρούσεων που διεξάγονταν κοντά στις κεντρικές του εγκαταστάσεις στο Αμπιτζάν και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Κοκοντί.
 
Οι κάτοικοι της πόλης ανέφεραν ότι ο τηλεοπτικός σταθμός διέκοψε τη λειτουργία του λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και ενώ μετέδιδε, επανειλημμένα, εικόνες του έκπτωτου προέδρου Γκμπαμπό και της συνοδείας του.
 
Νωρίτερα τόσο το Παρίσι που έχει αναπτύξει δύναμη 1.000 ανδρών στην Ακτή Ελεφαντοστού για την προστασία των Γάλλων πολιτών, όσο και ο Λευκός Οίκος είχαν αποστείλει τελεσίγραφο στον απερχόμενο πρόεδρο Γκμπαμπό να παραδώσει άμεσα την εξουσία και να τερματίσει την εκστρατεία βίας και κατατρομοκράτησης των πολιτών της χώρας του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε