Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Σκληρό παζάρι στις Βρυξέλλες και στη μέση η Ελλάδα που παζαρεύει να μην χάσει πάνω από 6 δισ.

Σκληρό παζάρι στις Βρυξέλλες και στη μέση η Ελλάδα που παζαρεύει να μην χάσει πάνω από 6 δισ.

Οι διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής για την επίτευξη συμφωνίας επί του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σκληρές, αλλά σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle αναμένεται να υπάρξει πολιτική απόφαση, όπως τουλάχιστον διαρρέεται από το περιβάλλον του Χέρμαν βαν Ρομπέι.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει τουλάχιστον στο άμεσο χρονικό διάστημα, κάτι που σημαίνει ότι οι λήψεις αποφάσεων ενδεχομένως να μετατοπιστούν στο μέλλον.

Χαρακτηριστικό των διαπραγματεύσεων είναι πως νωρίτερα από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής υπήρξε τετραμερής συνάντηση των Μέρκελ, Ολάντ και Κάμερον υπό την προεδρία του Χέρμαν βαν Ρομπέι, σε μία προσπάθεια να αμβλυνθούν οι διαφορές.

Υπέρμαχοι της λιτότητας, Γερμανία, Βρετανία και Ολλανδία δεν θέλουν να ακούσουν λέξη για αύξηση των δαπανών, ενώ χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία υπενθύμισαν ότι η εξοικονόμηση δεν θα πρέπει να γίνει εις βάρος της ανάπτυξης.

Επιφυλακτική για την έκβαση της συνόδου κορυφής, εμφανίστηκε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, καθώς υπάρχει όπως σημείωσε μεγάλη απόσταση μεταξύ των θέσεων των κρατών-μελών. Τόνισε ωστόσο ότι είναι σημαντικό να υπάρξει μια συμφωνία εν μέσω της αβεβαιότητας που επικρατεί.

Πιο σκληροπυρηνικός, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, επέμεινε ότι συμφωνία για τον προϋπολογισμό μπορεί να υπάρξει μόνο αν μειωθούν τα νούμερα (για τις δαπάνες) που ακούστηκαν στην τελευταία σύνοδο του Νοεμβρίου.

Ευθυγραμμιζόμενος με τους «σκληρούς», ο Ολλανδός πρωθυπουργόςΜαρκ Ρούτε, σημείωσε ότι από την στιγμή που εφαρμόζονται προγράμματα λιτότητας στα κράτη-μέλη η ΕΕ θα πρέπει να ακολουθήσει την ίδια τακτική και να περιορίσει τις δαπάνες, εκσυγχρονίζοντας τον προϋπολογισμό της, ενώ ζήτησε την διατήρηση του ολλανδικού rebate (επιστροφή).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ντράγκι: “Ανάκαμψη της οικονομίας προς το τέλος του 2013”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε