Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Σκοτώνει χωρίς έλεος ο συριακός στρατός – Τσακώνονται μεταξύ τους οι στρατιωτικοί

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Ο στρατός του Μπασάρ αλ Άσαντ συνεχίζει να πυροβολεί κατά άμαχων διαδηλωτών και ο κατάλογος των νεκρών μεγαλώνει μέρα με την ημέρα. Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες ώρες.

Όλα τα θύματα προέρχονται από την πόλη Αρίχα, κοντά στη Τζισρ αλ Σούγουρ στη βορειοδυτική Συρία όπου ο στρατός συνεχίζει την επιχείρηση καταστολής του κινήματος αμφισβήτησης του Σύρου προέδρου.

Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες στην περιοχή έχουν διακοπεί από το πρωί της Δευτέρας.

Οι αρχές αναφέρουν ότι ο στρατός αναζητεί “ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις”, τις οποίες θεωρεί υπεύθυνες για βίαια επεισόδια.

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι έχουν φύγει από τη Τζισρ αλ Σούγουρ για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις, προς τη γειτονική Τουρκία και η μεθόριος ανάμεσα στη Συρία και την Τουρκία έχει “καταληφθεί” από προσφυγικούς καταυλισμούς. Ο στρατός της Συρίας έχει παρατάξει ήδη άρματα μάχης και στα σύνορα με το Ιράκ.

Διαφωνούντες στις τάξεις του στρατού
Συνταγματάρχης που λιποτάκτησε επιβεβαιώνει τις διαφωνίες στους κόλπους του συριακού στρατού και δηλώνει ότι προστάτευσε κατοίκους της Τζισρ αλ-Σούγουρ.

“Ο στρατός προχωρούσε, με τις δυνάμεις του πυροβολικού εμπρός και τα τανκς πίσω. Προσπάθησα να προστατεύσω τους πολίτες”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο συνταγματάρχης Χουσέιν Χαρμούς, πρόσφυγας από την Πέμπτη στη τουρκο-συριακή μεθόριο, κοντά στο χωριό του Γκιουβετσί.

“Μαζί μου αυτομόλησαν ομάδες στρατιωτών. Δεν είχαμε παρά ελαφρύ οπλισμό και νάρκες. Προσπαθήσαμε να παγιδεύσουμε τον συριακό στρατό για να τον καθυστερήσουμε και να επιτρέψουμε στους αμάχους να διαφύγουν από την πόλη”, είπε, διευκρινίζοντας ότι τοποθέτησε νάρκες στην πορεία των συριακών δυνάμεων.

Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για μάχες ανάμεσα σε μονάδες του συριακού στρατού στην πόλη, που βρίσκεται υπό στρατιωτικό κλοιό τις τελευταίες ημέρες.

Ένας από αυτούς αναφέρθηκε σε μάχες ανάμεσα σε τέσσερα τανκς τα πληρώματα των οποίων αποσκίρτησαν και των υπολοίπων μονάδων του συριακού στρατού πιστών στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ. Άλλος αναφέρθηκε στην καταστροφή γεφυρών για να εμποδιστεί η προέλαση των συριακών δυνάμεων.

“Ο στρατός έλαβε τη διαταγή να εμποδίσει με κάθε τρόπο τις διαδηλώσεις και να κάνει τους ανθρώπους να σιωπήσουν. Μας διέταξαν να ανοίξουμε πυρ εναντίον των ανθρώπων, εάν οι διαδηλώσεις συνεχίζονταν”, είπε ο Χαρμούς.

“Ο συριακός στρατός σκοτώνει πολίτες και διώχνει τους ανθρώπους από τα σπίτια τους…τα χωριά είναι άδεια, οι κάτοικοι έχουν εκδιωχθεί προς τα σύνορα, προς το εξωτερικό”, είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στους 1.300 οι νεκροί στην Συρία

Συρία: Βρέθηκε ομαδικός τάφος με 120 πτώματα

Πάνω απο 5.000 οι Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε