Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Σκωτσέζικο ντους για Τραμπ! Stop στην απέλαση Ιρακινών

Σκωτσέζικο ντους για Τραμπ! Stop στην απέλαση Ιρακινών

Λίγες ώρες αφού το Ανώτατο Δικαστήριο του έκανε το… χατίρι και επέτρεψε την (μερικώς) εφαρμογή του ρατσιστικού διατάγματος κατά της μετανάστευσης, ένας ομοσπονδιακός δικαστής έρχεται να βάλει… φρένο στα σχέδια του Αμερικανού προέδρου.

Ο ομοσπονδιακός δικαστής Μαρκ Γκόλντσμιθ ανέστειλε μέχρι τις 10 Ιουλίου την απέλαση όλων των Ιρακινών οι οποίοι κρατούνται μετά από κύματα συλλήψεων μεταναστών στις ΗΠΑ το προηγούμενο διάστημα. Παράτεινε έτσι διαταγή που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα και η οποία κάλυπτε μόνο 114 υπό κράτηση στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν.

Ο δικαστής της περιφέρειας συμφώνησε με τους δικηγόρους του ανεξάρτητου και μη κερδοσκοπικού οργανισμού Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU), οι οποίοι κατέθεσαν μια τροποποιημένη καταγγελία το Σάββατο ζητώντας να εμποδιστούν οι αρχές μετανάστευσης και τελωνείων από την απέλαση 85 Ιρακινών και από άλλα μέρη στις ΗΠΑ εκτός της πολιτείας του Μίσιγκαν.

Η ACLU υποστήριξε ότι πολλοί από τους Ιρακινούς που κρατούνται από τις αρχές είναι χαλδαίοι χριστιανοί ή σουνίτες μουσουλμάνοι, και επομένως αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο διωγμών εάν εξαναγκαστούν να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Συνολικά, έχει διαταχθεί από τις αρχές η απέλαση 1.444 Ιρακινών, σύμφωνα με ομοσπονδιακούς εισαγγελείς στο δικαστήριο. Από αυτούς, οι 199 βρίσκονται υπό κράτηση από τις μεταναστευτικές αρχές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε