Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Σκωτσέζοι μαθαίνουν Αμερικανούς αστυνομικούς πώς να μη σκοτώνουν πολίτες (ΒΙΝΤΕΟ)

Σκωτσέζοι μαθαίνουν Αμερικανούς αστυνομικούς πώς να μη σκοτώνουν πολίτες (ΒΙΝΤΕΟ)

Μόνο τον περασμένο χρόνο παραπάνω από 1.000 πολίτες έπεσαν νεκροί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής από πυρά αστυνομικών. Πολλοί μάλιστα από αυτούς ήταν άοπλοι.

Με τα ποσοστά να είναι ανησυχητικά και να έχει προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις στη χώρα, Αμερικανοί αστυνομικοί μαθαίνουν νέες τεχνικές στη Σκωτία για να μην σκοτώνουν υπόπτους. Οι αξιωματικοί παίρνουν μαθήματα για το πότε και πώς να κάνουν χρήση βίας. Τα αποτελέσματα είναι μέρος ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί στο Sky Atlantic και το Sky News. Ο πρώην διαπραγματευτής σε υποθέσεις ομηρίας του αστυνομικού τμήματος της Βοστώνης Chuck Wexler ήταν αυτός που έφερε την ομάδα στη Σκωτία σε μια προσπάθεια περιορισμού των θανατηφόρων περιστατικών.

Ο Chuck Wexler σχολίασε πως αν ένας Αμερικανός αστυνομικός βρεθεί αντιμέτωπος με ύποπτο που κρατά πέτρα θα τον πυροβολήσει. “Θα σκοτώσεις κάποιον επειδή πετά πέτρα. Αυτό θα κάνεις. Πώς θα αντιδράσει η κοινωνία όταν μάθει ότι σκότωσες κάποιον που κρατά πέτρα; Δεν θα το δεχόταν”, σημείωσε.

Ανώτεροι αξιωματικοί από δυνάμεις όπως το NYPD και το LAPD παρακολούθησαν επιδείξεις στα κέντρα εκπαίδευσης αστυνομικών στη Σκωτία. Στο τετραήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είδαν πώς οι Σκωτσέζοι αστυνομικοί διαχειρίζονται δύσκολες καταστάσεις, αποφεύγοντας να αντιπαρατεθούν και χρησιμοποιώντας τις ασπίδες και τα περιπολικά για την προστασία τους.

Τους έδειξαν επίσης πώς χρησιμοποιούν τη γλώσσα και τη διαπραγμάτευση σε αντίθεση με τις πρακτικές στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ο Jim Young εκπαιδεύει εκατοντάδες Σκωτσέζους αστυνομικούς κάθε χρόνο. “Το αμερικανικό στυλ αστυνόμευσης είναι πολύ εξουσιαστικό. Υπάρχει διαφορά όταν ξεκινάς να δίνεις εντολές σε πολίτες φωνάζοντάς τους. Μετά δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο. Αν όμως ξεκινήσεις σε πιο χαμηλούς τόνους, μπορείς να προσαρμόσεις το στυλ διαπραγμάτευσης που ταιριάζει σε κάθε περίσταση”.

Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται οι Αμερικανοί αστυνομικοί, ενώ γίνεται αναφορά στο πόσο διαφέρουν οι πρακτικές των αξιωματικών στις δύο χώρες. Πολλοί Αμερικανοί υιοθετούν τον ανεπίσημα γνωστό ως κανόνα των 21 ποδιών. Κρατούν αυτή την απόσταση από κάποιον με αιχμηρό όπλο, αλλά θα πυροβολήσουν αν ο ύποπτος μειώσει την απόσταση μεταξύ τους. Ορισμένοι θεωρούν την αμφιλεγόμενη τακτική ως “άδεια να σκοτώσουν”.

Να σημειωθεί πως Σκωτσέζοι αστυνομικοί έχουν πυροβολήσει άοπλους μόνο δύο φορές την τελευταία δεκαετία, με τον τελευταίο αστυνομικό που πέθανε εν ώρα υπηρεσίας να είναι το 1994 από επίθεση με μαχαίρι. “Είναι καιρός να αλλάξουμε και αυτή είναι η ευκαιρία μα. Είναι μια κρίση αλλά και η ευκαιρία μας να κάνουμε το σωστό”, υπογράμμισε ο Chuck Wexler.

Πηγή: Skynews

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε