Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Σλοβενία: Με δημοψήφισμα απέρριψαν κώδικα για ομοφυλόφιλα ζευγάρια

Οι Σλοβένοι απέρριψαν, ενάντια σε κάθε προσδοκία, έναν νέο οικογενειακό κώδικα που προσέφερε περισσότερα δικαιώματα σε ζευγάρια ομοφυλοφίλων, ιδιαίτερα όσον αφορά την υιοθεσία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που σημαδεύτηκε από την πολύ χαμηλή συμμετοχή, με καταμετρημένο το 87% και πλέον των ψήφων, το 56,45% των εκλογέων ψήφισαν κατά του νόμου και το 43,55% υπέρ, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή. Θα πρέπει τώρα να περάσουν δώδεκα μήνες προτού το κείμενο συζητηθεί εκ νέου στο κοινοβούλιο.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή (προχθές) έδιναν, ωστόσο, άνετη νίκη στο “Ναι”. Όμως η χαμηλή συμμετοχή, μικρότερη του 30% σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, λειτούργησε προς όφελος των συντηρητικών, που είναι αντίθετοι στο νόμο και οι οποίοι παραδοσιακά κινητοποιούν καλύτερα το εκλογικό τους ακροατήριο.

Ο νόμος για την οικογένεια εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο τον Ιούνιο του 2011 από την προηγούμενη κεντρο-αριστερή κυβέρνηση, αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Οργανώσεις συντηρητικών πολιτών με την υποστήριξη της καθολικής εκκλησίας συγκέντρωσαν τις 40.000 υπογραφές που απαιτούνταν προκειμένου να διοργανωθεί δημοψήφισμα προτού αποφασιστεί η εφαρμογή του.

Ο νέος οικογενειακός κώδικας, που ενισχύει σημαντικά την προστασία του παιδιού, προκάλεσε διαμάχες κυρίως λόγω μιας επέκτασης των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων ζευγαριών.

Σύμφωνα με το κείμενο, τα τελευταία μπορούν να αποκτήσουν “το ίδιο νομικό καθεστώς” που επιφυλάσσεται στα παντρεμένα ετερόφυλα ζευγάρια περιλαμβανομένων και των τομέων της κληρονομιάς ή των φορολογικών. Επισημοποιούσε επίσης τη δυνατότητα για το ένα μέλος του ζευγαριού να υιοθετήσει ένα παιδί από τον/τη σύντροφό του/της, κάτι που είναι αδύνατο, για παράδειγμα, στη Γαλλία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε