Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Σόιμπλε: Αντιμετώπιση κρίσεων στην Ευρωζώνη σε δύο φάσεις

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε προτείνει έναν μηχανισμό αντιμετώπισης των κρίσεων στην ευρωζώνη δύο φάσεων.

Προτάσεις για έναν μηχανισμό αντιμετώπισης των κρίσεων στην ευρωζώνη δύο φάσεων, στον οποίο θα εμπλέκονται ιδιώτες επενδυτές, αλλά θα ελέγχεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

“Προβλέπω ότι όλα τα ομόλογα στα κράτη της ευρωζώνης θα πρέπει να περιλαμβάνουν ρήτρες που θα διευκρινίζουν ακριβώς τί θα πρέπει να γίνει με τα αιτήματα του πιστωτή στην περίπτωση κρίσης”, δήλωσε ο Σόιμπλε στο Spiegel.

Ο ίδιος περιέγραψε ένα σύστημα δύο φάσεων, στο οποίο η ΕΕ αρχικά θα ξεκινάει ένα πρόγραμμα λιτότητας αν μια χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα στην εξυπηρέτηση του χρέους της, παρόμοιο με αυτό που καθορίστηκε για την Ελλάδα. Στην πρώτη αυτή φάση, οι διορίες εξόφλησης των ομολόγων θα παρατείνονται.

“Αν αυτό δεν βοηθάει, θα υπάρχει μια δεύτερη φάση στην οποία οι ιδιώτες επενδυτές χρειάζεται να αποδεχθούν μια περικοπή στα αιτήματά τους”, συνέχισε ο Σόιμπλε. Το βήμα αυτό θα συνδυάζεται με εγγυήσεις για τις εναπομείνασες εξοφλήσεις.

“Εξάλλου η ΕΕ δεν ιδρύθηκε για τον πλουτισμό των ιδιωτών επενδυτών”, σημείωσε ο Σόιμπλε.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι τον μηχανισμό αυτόν θα πρέπει να επιβλέπει το ΔΝΤ κι όχι ένας ευρωπαϊκός θεσμός, όπως συνέβη και με το πακέτο διάσωσης που σχεδιάστηκε σε ανταπόκριση στην ελληνική κρίση χρέους.

“Δεν υπάρχει θεσμός παγκόσμια που να έχει συγκρίσιμο βαθμό πραγματογνωμοσύνης για την αναδιάρθρωση, ή συγκρίσιμη φήμη στις αγορές”, δήλωσε ο Σόιμπλε για το ΔΝΤ.

“Εξάλλου χρειάζεται να πείσουμε τις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι οι νέοι κανόνες λειτουργούν”, κατέληξε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε