Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Σόιμπλε: “Εάν η ευρωζώνη πληγεί, θα κινδυνεύσει ολόκληρος ο κόσμος”

Σόιμπλε: “Εάν η ευρωζώνη πληγεί, θα κινδυνεύσει ολόκληρος ο κόσμος”

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε επισείει κινδύνους αν καθυστερήσει η εφαρμογή του Δημοσιονομικού Συμφώνου και του ΕΜΣ  

 Την ελπίδα ότι το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας του θα εκδώσει πριν από το φθινόπωρο απόφαση σχετικώς με τις προσφυγές εναντίον του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας (ΕΜΣ) και του Δημοσιονομικού Συμφώνου εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην Γερμανική Ραδιοφωνία.

   Ο κ. Σόιμπλε επισήμανε ότι η κατάσταση στις διεθνείς αγορές παραμένει τεταμένη και τόνισε ότι δεν έχει ξεπεραστεί ο κίνδυνος σοβαρής οικονομικής ύφεσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Απέρριψε ωστόσο τον ισχυρισμό ότι επιχείρησε να ασκήσει πίεση στο Δικαστήριο.

   Χθες, κατά την ακροαματική διαδικασία, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, υπεραμυνόμενος της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, είχε προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να υπάρξουν απρόβλεπτες οικονομικές συνέπειες, κυρίως για τις υπερχρεωμένες χώρες, εάν καθυστερήσει η έναρξη της λειτουργίας του ΕΜΣ και η εφαρμογή του Δημοσιονομικού Συμφώνου.

   Από την πλευρά του, μιλώντας στον ίδιο σταθμό, ο βουλευτής των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Πέτερ Γκαουβάιλερ, ο οποίος έχει προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο εναντίον των νόμων για τον ΕΜΣ και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, τόνισε ότι οι Δικαστές «δεν θέλουν να παρασυρθούν από την υστερία των αγορών». Αιτιολόγησε δε την προσφυγή του, επισημαίνοντας ότι θεωρεί τον κεντρικό έλεγχο των Βρυξελλών επί των εθνικών προϋπολογισμών ως «έλλειμμα δημοκρατίας».

“Οι αγορές έχουν ανάγκη να γνωρίζουν εάν η Ευρώπη είναι ικανή να λάβει σημαντικές αποφάσεις την κατάλληλη στιγμή”, τόνισε ο Σόιμπλε, σύμφωνα με τον οποίο “η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη” και “εάν η ευρωζώνη πληγεί, θα κινδυνεύσει ολόκληρος ο κόσμος”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Βάζει… νερό στο κρασί της για τον ΕΜΣ η Μέρκελ – Οικονομία

Η υποχώρηση της Μέρκελ

Μέρκελ: Μη χαίρεστε, δεν ξεπεράσαμε την κρίση

Θέλουν να κάνουν την Ισπανία… Ελλάδα – Αύξηση ΦΠΑ και περικοπές δαπανών ανακοίνωσε ο Ραχόι

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε