Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Σοκ: Πέθανε από κατάθλιψη και εργασιακό άγχος

Σοκ: Πέθανε από κατάθλιψη και εργασιακό άγχος

Την υπόθεση του θανάτου μίας 34χρονης γυναίκας, που άφησε την τελευταία της πνοή, το περασμένο Σάββατο, έπειτα από πολλές ώρες εργασίας, που την οδήγησαν σε εξάντληση, ερευνά η εισαγγελία.

 

Ταυτόχρονα, ολοένα και μεγαλύτερη είναι η ανησυχία, που εκδηλώνεται σε όλες τις κοινωνικές τάξεις για το εργασιακό μέλλον, με αποτέλεσμα, οι Ρουμάνοι να εργάζονται για περισσότερες από οκτώ ώρες την ημέρα, καταπονώντας τον εαυτό τους και οδηγούμενοι σε υπερκόπωση και εξάντληση.
 
Μάλιστα, από έρευνα του MyJob (διαδικτυακή πύλη για την απασχόληση), προκύπτει ότι τουλάχιστον το 50% των Ρουμάνων εργάζεται περισσότερες από οκτώ ώρες, καθώς φοβάται ότι, λόγω της οικονομικής κρίσης, θα χάσει τη δουλειά του.
 
Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικαλιστικού φορέα στη Ρουμανία, του “Cartel Alfa”, Μπόγκνταν Χόσου, περιέγραψε με “μελανά χρώματα” την κατάσταση στην αγορά, καθώς μίλησε για μια νέα μορφή “σκλαβιάς” των εργαζομένων, οι οποίοι είναι ολοένα και πιο “υπάκουοι” στις απαιτήσεις των εργοδοτών.
 
Το άγχος δεν θεωρείται επαγγελματική ασθένεια στη Ρουμανία, πρόσθεσε ο κ. Χόσου και σημείωσε ότι αντίθετα με τη Ρουμανία, στην Ευρώπη οι πολίτες εργάζονται περισσότερο προκειμένου να πληρωθούν περισσότερο και κανείς δεν τους υποχρεώνει να εργαστούν έπειτα από το επίσημο ωράριό τους.
 
Η Ραμόνα Τσίτσιου, μητέρα διδύμων, 2,5 ετών, προγραμματίστρια στην πολυεθνική εταιρία διαδικτυακών δημοσκοπήσεων Ipsos Interactive Services, εργαζόταν για περισσότερες από οκτώ ώρες την ημέρα και σε αρκετές περιπτώσεις “μετέφερε” τη δουλειά της στο σπίτι.
 
Η Τσίτσιου έπρεπε να καλύψει τον εργασιακό φόρτο που προκλήθηκε, έπειτα από την απόλυση υπαλλήλων της εταιρίας, δήλωσε ο σύζυγός της Μάριους Τσίτσιου στα μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα, εξάλλου, με τον ίδιο, που, πλέον, μεγαλώνει μόνος του τα δύο τους παιδιά, η σύζυγός του υπέφερε από άγχος το τελευταίο διάστημα και αναζητούσε μια νέα δουλειά, η οποία – πίστευε – πως θα είχε ένα “ανθρώπινο” ωράριο και θα της έδινε την ευκαιρία να περάσει περισσότερο χρόνο με τα παιδιά της.
 
Η Ραμόνα Τσίτσιου κατέρρευσε την περασμένη Τρίτη, την ώρα που δούλευε στον υπολογιστή της. Υπέφερε από καρδιακή ανεπάρκεια, στη συνέχεια έπεσε σε βαθύ κώμα και δεν συνήλθε απ’ αυτό.
 
“Πιστεύω ότι όταν το ασθενοφόρο έφθασε στο σημείο, η ασθενής είχε, ήδη, πάθει ανακοπή. Εάν περάσει το όριο των δέκα λεπτών και ο εγκέφαλος δεν οξυγονώνεται, το πιθανότερο είναι ότι ο ασθενής δε θα αναρρώσει”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Βουκουρεστίου, Μπόγκνταν Ποπέσκου.
 
Οι γιατροί, σύμφωνα με τον ίδιο, ποτέ δεν έδωσαν ευκαιρίες ανάρρωσης για την 34χρονη, ωστόσο, ερευνούν, ακόμη την υπόθεσή της, που οδήγησε στο θάνατό της.
Ο σύζυγός της επιμένει πως η σύζυγός του δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας, ωστόσο, υπέφερε από πολύ άγχος. “Τον Δεκέμβριο του 2009 έκανε ιατρικές εξετάσεις και ήταν υγιής. Δεν παραπονέθηκε ποτέ για τίποτα και δεν παραπονέθηκε ποτέ ότι ήταν άρρωστη”, πρόσθεσε.
 
Η υπόθεση της Ραμόνα Τσίτσιου είναι παρόμοια με μια άλλη, που συνέβη πριν από τρία χρόνια. Πρόκειται για την υπόθεση της Ραλούτσα Στροέσκου, υπάλληλο στην εταιρία Ernst & Young, η οποία βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της. Από την έρευνα προέκυψε ότι η νεαρή γυναίκα πέθανε έπειτα από την απώλεια πολλών κιλών (40 κιλά), γεγονός που προκάλεσε την καρδιακή ανεπάρκεια.
 
Τις τελευταίες εβδομάδες πριν από το θάνατό της, εργαζόταν τουλάχιστον δέκα ώρες καθημερινά και όταν επέστρεφε στο σπίτι συνέχιζε τη δουλειά της, αρνούμενη να φάει. Η Στροέσκου απομονώθηκε από τους φίλους της, στους οποίους είχε εξομολογηθεί – όπως δήλωσαν – ότι αισθανόταν κατάθλιψη λόγω της δουλειάς.
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε