Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Μάντσεστερ – Σοκαριστικές εικόνες! Κομμάτια της βόμβας βουτηγμένα στο αίμα των θυμάτων

ΦΩΤΟ NYT
ΦΩΤΟ NYT

– Εικόνες – ντοκουμέντο από τα απομεινάρια της βόμβας του μακελάρη του Μάντσεστερ
– Ήθελε να προκαλέσει το μέγιστο δυνατό των απωλειών με βίδες και παξιμάδια μέσα στον μηχανισμό
– Πολύπλοκη και ισχυρή κατασκευή δεν μοιάζει με τις συνηθισμένες αυτοσχέδιες βόμβες

Ο βομβιστής του Μάντσεστερ φαίνεται πως συναρμολόγησε έναν ιδιαίτερα ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό, που τοποθέτησε σε κάποιο ελαφρύ μεταλλικό αποθηκευτικό χώρο που είχε προσαρμοστεί είτε σε γιλέκο είτε σε τσάντα, ενώ κρατούσε στο αριστερό του χέρι τον πυροκροτητή, σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνών των βρετανικών αρχών.

Τα απομεινάρια του σακιδίου πλάτης του βομβιστή αυτοκτονίας

Η ανάλυση της βόμβας, βασισμένη στα στοιχεία που περισυνελέγησαν και φωτογραφήθηκαν στη σκηνή του εγκλήματος, δεν αποκαλύπτουν το μέγεθος και τον τύπο του εκρηκτικού που χρησιμοποιήθηκε, όμως αποδεικνύουν δίχως άλλο πως πρόκειται για μια συσκευή που δημιουργήθηκε με ιδιαίτερη φροντίδα.

Ο πιθανολογούμενος πυροκροτητής που βρέθηκε στο αριστερό χέρι του βομβιστή

Οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου, δείχνουν μεταλλικά παξιμάδια και βίδες που απελευθερώθηκαν, ενώ οι ζημιές στον χώρο, δείχνουν πως η αυτοσχέδια βόμβα κατάφερε να διαπεράσει μεταλλικές πόρτες αλλά και να τρυπήσει τοίχους.

Βίδες και παξιμάδια που χρησιμοποιήθηκαν στη βόμβα για να προκαλέσουν το μέγιστη δυνατή ζημιά

Η εξέταση της σκηνής του εγκλήματος, αλλά και των θυμάτων δείχνουν πως οι περισσότεροι θάνατοι προέκυψαν σε έναν κύκλο που σχηματιζόταν γύρω από τον βομβιστή, Σαλμάν Αμπεντί. Όλα αυτά δείχνουν προς την κατεύθυνση μιας ιδιαίτερα ισχυρής αλλά και προσεκτικά σχεδιάσμενης βόμβας.

Τα απομεινάρια της μπαταρίας που χρησιμοποιήθηκε στον μηχανισμό της βόμβας

Η τοποθέτηση του βομβιστή, αλλά και η απουσία θανάτων σε μια γραμμή μεταξύ του τόπου της έκρηξης και του χώρου που προσγειώθηκαν μέλη του βομβιστή, όπως τονίστηκε από ειδικό που εξέτασε τις φωτογραφίες, δείχνουν πως το κυρίως σώμα της βόμβας βρισκόταν πιθανότατα είτε μέσα σε γιλέκο είτε σε τσάντα πλάτης και γι αυτό εκτίναξαν τον βομβιστή μακριά από το σημείο της έκρηξης.

Συγκεκριμένες λεπτομέρειες της βόμβας δείχνουν τη διάθεση του δημιουργού της να μειώσει το ρίσκο μιας αποτυχίας. Οι αρχές βρήκαν έναν τύπο μπαταρίας που χρησιμοποιείται κυρίως για φωτισμό και παρεμφερείς εργασίες και που είναι πολύ πιο δυνατή από εκείνες που συνηθίζεται να τοποθετούνται σε βόμβες που μπαίνουν σε γιλέκα αυτοκτονίας ή τσάντες. Μπορεί μάλιστα να αγοραστεί για μόλις 20 δολάρια.

Ο πυροκροτητής, που οι βρετανικές αρχές υποστηρίζουν πως κρατούσε στο αριστερό χέρι, είναι κι αυτός ασυνήθιστος για χειροποίητος που προορίζεται για επίθεση αυτοκτονίας. Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν το αντικείμενο (ο πυροκροτητής) ήταν ένα απλό κουμπί, ή περιείχε κάποιον ωρολογιακό μηχανισμό ή έναν δέκτη που θα μπορούσε να χειριστεί κάποιος από απόσταση.

ΠΗΓΗ: New York Times

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε