Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Σοκαριστικό βίντεο της δολοφονικής επίθεσης κατά δημοσιογράφων στη Συρία

Ο Ζιλ Ζακιέ είναι ο νεκρός δημοσιογράφος στην Συρία και εργαζόταν για το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο France 2

Οκτώ νεκροί συνολικά ανάμεσα τους και ένας γάλλος δημοσιογράφος σε επίθεση στην πόλη προπύργιο της αντίστασης Χομς. ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Ο δημοσιογράφος που έχασε τη ζωή του σήμερα στην πόλη Χομς στην κεντρική Συρία είναι Γάλλος, ονομάζεται Ζιλ Ζακιέ και εργαζόταν για το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, ανακοίνωσε το δίκτυο.

    “Το κανάλι France 2 μόλις ενημερώθηκε με μεγάλη λύπη για το θάνατο του ρεπόρτερ Ζιλ Ζακιέ στη Χομς” ανακοίνωσε το δίκτυο, σημειώνοντας ότι ο δημοσιογράφος είχε προσκληθεί στη Συρία από την κυβέρνηση.

Τα πλάνα που ακολουθούν είναι σοκαριστικά και δείχνουν την στιγμή της δολοφονικής επίθεσης:


    Ο Ζιλ Ζακιέ εργαζόταν ως δημοσιογράφος στο France 2 από το 1999, ενώ είχε καλύψει τους πολέμους στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Κόσοβο και το Ισραήλ.

Στο βίντεο που ακολουθεί είναι ο Ζιλ Ζακιέ από παλαιότερη του ανταπόκριση:

    Πρόκειται για τον πρώτο ξένο δημοσιογράφο που χάνει τη ζωή του στη Συρία από την αρχή της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ στις 15 Μαρτίου.

    Σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν στην περιοχή, μία οβίδα έπεσε εκεί όπου βρισκόταν μία ομάδα δημοσιογράφων.

    Ανάμεσα στην ομάδα των δημοσιογράφων υπάρχουν αρκετοί τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ένας Βέλγος δημοσιογράφος ο οποίος έχει τραυματιστεί στο μάτι, σημείωσε ο φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ ζήτησε να πέσει άπλετο φως στο θάνατο του δημοσιογράφου.

    “Καταδικάζουμε με έντονο τρόπο αυτήν την αποτρόπαιη πράξη” δήλωσε ο κ. Ζιπέ, καλώντας τις συριακές αρχές να “διασφαλίσουν την ασφάλεια των ξένων δημοσιογράφων στο έδαφός τους” και να προστατεύσουν τη θεμελιώδη ελευθερία της πληροφόρησης.

Το συριακό υπουργείο Πληροφοριών ανέφερε ότι γνωρίζει το συμβάν με τους ξένους δημοσιογράφους στη Χομς αλλά δεν έχει περισσότερες πληροφορίες.

Η ομάδα των δημοσιογράφων βρισκόταν στη Χομς στο πλαίσιο ενός ταξιδιού το οποίο είχε εγκρίνει το συριακό καθεστώς.

Να πέσει άπλετο φως στο θάνατο του Γάλλου δημοσιογράφου Ζιλ Ζακιέ, ζήτησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί.

Κατά τη διάρκεια τελετής στο κοινοβούλιο, ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι η υπόθεση αυτή “επιτρέπει σε καθέναν από εμάς να θυμόμαστε τη δυσκολία του επαγγέλματος του δημοσιογράφου, τους κινδύνους που αντιμετωπίζει και ταυτόχρονα τη σημασία σε καθεστώτα που είναι αυτά που είναι, σε καταστάσεις που είναι αυτές που είναι, να υπάρχουν θαρραλέοι άνδρες για να λένε την αλήθεια για το τι συμβαίνει”.

“Πλήρωσε με τη ζωή του τη δέσμευσή του να είναι μάρτυρας ιδιαίτερα δύσκολων συνθηκών” δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν, σημειώνοντας ότι “η Γαλλία θα συνεχίσει να εργάζεται για να σταματήσει η αφόρητη καταστολή της οποίας θύμα είναι κάθε μέρα ο συριακός λαός”.

“Ο Ζιλ Ζακιέ είναι ο πρώτος ξένος δημοσιογράφος που σκοτώνεται στη Συρία από την αρχή της εξέγερσης. Καλούμε τις αρχές με τη βοήθεια των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου, να ρίξουν άπλετο φως σε αυτήν την τραγωδία” ανακοίνωσε η ΜΚΟ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF).

Επιπλέον, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων ζήτησε από τις συριακές αρχές να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με τα μέτρα προστασίας που είχαν πάρει για την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

Παραιτήθηκε παρατηρητής μπροστά σε σκηνές τρόμου

Λίγες ώρες πριν τις εκρήξεις στην μαρτυρική Χομς, ένας παρατηρητής του Αραβικού Συνδέσμου είχε παραιτηθεί γιατί στεκόταν ανίσχυρος μπροστά σε «σκηνές τρόμου» και κατέληξε να υπηρετεί το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ.

«Παραιτήθηκα γιατί συνέλαβα τον εαυτό μου να υπηρετεί το καθεστώς δήλωσε» ο Αλγερινός Ανουάρ Μάλεκ μιλώντας στο Αλ Τζαζίρα. «Με ποιο τρόπο; Έδινα στο καθεστώς μία μεγαλύτερη ευκαιρία να συνεχίσει τις δολοφονίες και δεν μπορούσα να το αποτρέψω»…

Τα μάζεψε κι έφυγε από τη Συρία – «Υπηρετούσα το καθεστώς!» καταγγέλλει παρατηρητής

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε