Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι θέλουν δημοψηφίσματα για την Ε.Ε.

Εάν γίνει, τότε έχει ξεκινήσει η πραγματική συζήτηση για την Ευρώπη, λένε και ζητούν οι πολίτες να εμπλακούν πιο ενεργά στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.
Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι της Γερμανίας -οι οποίοι βάσει των εκλογικών αποτελεσμάτων στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές συγκροτούν ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε ενδεχόμενη πρόωρη αναμέτρηση- ζητούν οι πολίτες της ΕΕ να εμπλακούν πιο ενεργά στις ευρωπαϊκές υποθέσεις μέσω δημοψηφισμάτων.
 
Ο επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, προτείνει μάλιστα οι Ευρωπαίοι πολίτες να κληθούν να ψηφίζουν και για την επιλογή των κορυφαίων αξιωματούχων στις Βρυξέλλες.
 
«Εάν κάτι τέτοιο γίνει, τότε έχει ξεκινήσει η πραγματική συζήτηση για την ΕΕ» υπογράμμισε ο Κον-Μπεντίτ στην εφημερίδα Tagesspiegel που κυκλοφορεί τη Δευτέρα.
 
Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δηλώνει στην Bild am Sonntag ότι «για τα βασικά ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής, στο μέλλον οι πολίτες, και στη Γερμανία, πρέπει να ερωτώνται άμεσα».
 
«Πρέπει να αναζητήσουμε περισσότερο την υποστήριξη των πολιτών αναφορικά με την ΕΕ» δηλώνει.
 
Ο Τσεμ ‘Εζντεμιρ των Πρασίνων δήλωσε απ την πλευρά του στην εφημερίδα Tagesspiegel, στο φύλλο της Δευτέρας, ότι «χαιρόμαστε που οι Σοσιαλδημοκράτες συμφωνούν να δοθεί στους πολίτες μεγαλύτερος άμεσος ρόλος για τις υποθέσεις της ΕΕ».
 
Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι κυβέρνησαν τη Γερμανία από το 1998 έως το 2002.
 
Σήμερα, συγκυβερνούν σε τοπικά κοινοβούλια την ώρα που, ειδικά όσον αφορά τα ευρωπαϊκά ζητήματα, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές που επικαλείται το Reuters, «η πολιτική συνεργασία τους παρουσιάζεται συνεκτικότερη σε σύγκριση με την αντίστοιχη στον συνασπισμό υπό την καγκελάριο Μέρκελ».
 
Επισημαίνεται ότι την προσεχή Πέμπτη διενεργείται η κρίσιμη ψηφοφορία στο γερμανικό Κοινοβούλιο σχετικά με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη, EFSF.

 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε