Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Συννεφιά 27 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

“Σωτηρία για την Ισπανία” - “Διάσωση χωρίς ταπείνωση”

“Σωτηρία για την Ισπανία” - “Διάσωση χωρίς ταπείνωση”
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 10.06.2012 | 13:18
Πρώτη δημοσίευση: 10.06.2012 | 13:14

Οι αντιδράσεις του ισπανικού τύπου μετά την ανακοίνωση του ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης

"Σωτηρία για την Ισπανία": Ο τίτλος στην πρώτη σελίδα της κεντροαριστερής εφημερίδας El Pais συνoψίζει σήμερα την έκπληξη του ισπανικού Τύπου, που επιμένει στο γεγονός ότι η χώρα, αφού αρνήθηκε για αρκετό καιρό, υποχώρησε και ζήτησε ευρωπαϊκή βοήθεια για τις τράπεζές της.

"Η Ισπανία θα σωθεί τελικά", προσθέτει η εφημερίδα, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια χωρίς προηγούμενο ιστορική χειρονομία

"Διάσωση υπό πίεση", τιτλοφορεί η καταλανική εφημερίδα El Periodico, "Διάσωση χωρίς ταπείνωση", φαίνεται να απαντά η κεντροδεξιά εφημερίδα El Mundo, διότι "οι προϋποθέσεις (σε αντάλλαγμα για την ενίσχυση αυτή) θα επηρεάσουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά όχι την οικονομική πολιτική".

Αλλά "ακόμα και αν αυτό μοιάζει με επιτυχία καθώς η διάσωση δεν έχει πρόσθετες προϋποθέσεις, είναι εν μέρει ωραιοποιημένο", υπογραμμίζει η El Mundo, η οποία υπενθυμίζει ότι η Ευρωομάδα έχει επιμείνει στο σεβασμό των στόχων για το έλλειμμα και την εξακολούθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

"Σε τελική ανάλυση, είναι σαφές ότι αυτό είναι ένα ακόμη βήμα προς τη συνεχιζόμενη απώλεια της εθνικής κυριαρχίας", ενώ η χώρα βρίσκεται ήδη υπό τη στενή εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και δύο χρόνια, προσθέτει.

Η ABC, που πρόσκειται στην κυβέρνηση των Συντηρητικών, είναι πιο μετρημένη: "αυτό δεν είναι η διάσωση", διότι "η Ευρώπη χρηματοδοτεί την τράπεζα άνευ όρων για την Ισπανία".

"Αυτό που συνέβη αυτό το Σαββατοκύριακο δεν έχει καμία σχέση με μια διάσωση του στυλ αυτών των τελευταίων ετών στις περιπτώσεις των άλλων ευρωπαϊκών εθνών", τονίζει η εφημερίδα, παραπέμποντας στα σχέδια διάσωσης της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας, τα οποία αφορούσαν την οικονομία στο σύνολό της.

Αλλά είναι "ένα σκληρό ψυχολογικό πλήγμα", σημειώνει η El Pais, "ορόσημο στην ιστορία των σχέσεών μας με την Ευρώπη": "σε μια χώρα όπου η εθνική ταυτότητα και το συλλογικό αίσθημα αυτοεκτίμησης ήταν πάντα στενά συνδεδεμένα με τις επιτυχίες που σημείωσε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι απίστευτο το γεγονός ότι φθάσαμε ως εκεί" τονίζει η ίδια πηγή.
Διαβάστε

Το παρασκήνιο της συμφωνίας για την προσφυγή της Ισπανίας
Οικονομική βοήθεια εως 100 δισ. ευρώ για την Ισπανία - Τι δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup

Σόιμπλε, Γιούνκερ και Λαγκάρντ δηλώνουν ικανοποιημένοι με την Ισπανία

Θα ζητήσει βοήθεια η Ισπανία το Σαββατοκύριακο; - “Ο μεγαλύτερος κίνδυνος της οικονομίας μας είναι η χαμένη εμπιστοσύνη”

Ισπανία: Δεν ξέρουμε τίποτα για προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης

Γερμανία: Το αν θα προσφύγει η Ισπανία στο μηχανισμό είναι δικό της θέμα

Τριπλό "χαστούκι" από Fitch στις ισπανικές τράπεζες

''Εκτός ευρώ μόνο από παράλογη κυβέρνηση''

S&P: Τεράστιες οι ζημιές των ισπανικών τραπεζών μέχρι το τέλος του 2013

   Διαδώστε αυτό το άρθρο