Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Σοβαρές ανησυχίες από την ΕΚΤ για την Ιρλανδία

REUTERS
Η ΕΚΤ εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τις νομικές κατοχυρώσεις που προβλέπει το ιρλανδικό προσχέδιο νόμου για το πρόγραμμα διάσωσης της οικονομίας.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέφρασε τις «σοβαρές ανησυχίες» της πως η εκταμίευση του πακέτου αρωγής προς την Ιρλανδία θα επηρεάσει σημαντικά την επιχειρησιακή ρευστότητά στην Ευρωζώνη.
 
Σε μνημόνιο της, με ημερομηνία 17 Δεκεμβρίου που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της, η ΕΚΤ εκτιμά επίσης πως τα νομικά κενά στην ιρλανδική νομοθεσία για τη διάσωση της οικονομίας ενδέχεται να υπονομεύσει και τα δικαιώματά της στις πρόσθετες αμοιβαίες εγγυήσεις.
 
«Η ΕΚΤ διατηρεί σοβαρές ανησυχίες πως το προσχέδιο της ιρλανδικής νομοθεσίας παρέχει ανεπαρκή νομική κατοχύρωση σε μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα του Ευρωσυστήματος», τονίζει η ΕΚΤ, σε ένα πρώτο σχόλιο για το πακέτο διάσωσης των 85 δισ. ευρώ, που συμφωνήθηκε με την ΕΕ και το ΔΝΤ.
 
Αυτά τα θέματα περιλαμβάνουν «το στόχο των πρόσθετων δικαιωμάτων εξασφάλισης οφειλής που δόθηκαν στις κεντρικές τράπεζες ως αντιστάθμισμα για το πρόγραμμα της έκτακτης βοήθειας ρευστότητας», όπως επίσης και τα δικαιώματα της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών στην Ευρωζώνη.
 
Η ΕΚΤ τονίζει πως το νομοθετικό προσχέδιο δεν θα πρέπει να επηρεάσει την ικανότητά της «να ενισχύει αυτά της τα δικαιώματα που περιλαμβάνουν την, απεριόριστη, ενίσχυση της ασφάλειας απέναντι σε περιστασιακές πρόσθετες εξασφαλίσεις οφειλής που θα εγείρουν ανάλογα θεσμικά όργανα».
 
Η ΕΚΤ την Παρασκευή συμφώνησε με την Τράπεζα της Αγγλίας μία συμφωνία ανταλλαγής (swap) ύψους 10 δισ. λιρών, σε μία προσπάθεια να επιτρέψει στην Ιρλανδική Κεντρική Τράπεζα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος της χώρας, προσφέροντας ρευστότητα σε στερλίνες στις ιρλανδικές τράπεζες, επιπλέον της ρευστότητας σε ευρώ και δολάρια.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε