Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Σουδάν: Ξανανοίγουν τα σημεία διέλευσης προς το Νότιο Σουδάν

Σουδάν: Ξανανοίγουν τα σημεία διέλευσης προς το Νότιο Σουδάν

Ο σουδανός πρόεδρος Όμαρ ελ-Μπεσίρ διέταξε σήμερα να ξανανοίξουν τα σημεία διέλευσης με το Νότιο Σουδάν, ανέφερε το επίσημο ραδιόφωνο, έπειτα από τις συμφωνίες που υπογράφηκαν ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες.

Ο Όμαρ ελ-Μπεσίρ έδωσε εντολή “να ξανανοίξουν όλα τα φράγματα στους δρόμους ή στη διέλευση του νερού στα σύνορα”, ανέφερε ο ραδιοφωνικός σταθμός Omdurman σε ένα σύντομο μήνυμα κειμένου.

Σύμφωνα με το ραδιόφωνο, ο σουδανός πρόεδρος πήρε την απόφαση αυτή έπειτα από μία συνάντηση με τον νέο πρεσβευτή του Νότιου Σουδάν.

Η ανακοίνωση έγινε έπειτα από τη συνομολόγηση, στις 27 Σεπτεμβρίου από τους προέδρους Μπεσίρ και τον νοτιοσουδανό ομόλογό του Σάλβα Κίιρ, μιας σειράς συμφωνιών ασφαλείας και συνεργασίας, έπειτα από τέσσερις ημέρες σκληρών συζητήσεων στη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής στην Αντίς Αμπέμπα.

Οι συμφωνίες αυτές δεν διευθετούν ωστόσο τα πολύ ευαίσθητα θέματα του καθεστώτος της διαφιλονικούμενης περιοχής Αμπιέι ούτε της οριοθέτησης των συνόρων τους.

Τα θέματα του καθεστώτος της Αμπιέι και της οριοθέτησης των συνόρων είναι τα πιο ευαίσθητα από μία σειρά θεμάτων έντασης που δεν επιλύθηκαν από τη “συνολική” συμφωνία ειρήνης που συνήφθη το 2005, έθεσε τέρμα σε δεκαετίες εμφυλίου πολέμου ανάμεσα στους αντάρτες του Νότου και στην κυβέρνηση του Χαρτούμ και κατέληξε στην ανεξαρτησία του Νότιου Σουδάν τον Ιούλιο του 2011.

Οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες γύρω από τα θέματα αυτά προκάλεσαν από το Μάρτιο έως το Μάιο συγκρούσεις στα σύνορα ανάμεσα στους δύο στρατούς, που ήταν οι πιο έντονες από το διαχωρισμό του Σουδάν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε