Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Σουδανικός “πονοκέφαλος” στην Τουρκία

ο πρόεδρος του Σουδάν, Ομάρ Ελ Μπεσίρ

Προτροπές στην Τουρκία να μην δεχθεί τον σουδανό πρόεδρο που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου αναγκάστηκε σήμερα να διευκρινήσει ότι ο πρόεδρος του Σουδάν, Ομάρ Ελ Μπεσίρ θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη μετά από πρόσκληση Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και όχι της κυβέρνησης.

“Η Τουρκία είναι η χώρα που φιλοξενεί μια διεθνή σύνοδο και οι προσκλήσεις έγιναν από τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης” επέμεινε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών και διευκρίνησε ότι δεν θα γίνει καμία διαμαρτυρία για την επίσκεψη του σουδανού προέδρου. 

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι παρεμβαίνει στο θέμα της επίσκεψης και πιέζει την Τουρκία να αποσύρει το όνομα του προέδρου από τις λίστες των προσκεκλημένων.

“Γιατί παρεμβαίνουν; Αυτή είναι μια συνάντηση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης. Δεν είναι μια διμερής συνάντηση” απάντησε σχετικά ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο πρόεδρος έχει επίσημη πρόσκληση να παρευρεθεί στην σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης στην Κωνσταντινούπολη την ερχόμενη Δευτέρα. Σε βάρος του έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Νταρφούρ και αρκετές οργανώσεις προτρέπουν την Άγκυρα να τον συλλάβει μόλις φτάσει στη χώρα.   

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε