Τρίτη, 23 Απρ.
20oC Αθήνα

Σουηδία: Ιρακινός ο καμικάζι, είχε και συνεργούς

ΦΩΤΟ REUTERS

Μετανάστης, ιρακινής καταγωγής, που ζούσε από το 1992 στη Σουηδία είναι ο βομβιστής αυτοκτονίας της Στοκχόλμης.

Ο Ταϊμούρ Αμνπντέλ Ουάχαμπ είναι ο άνθρωπος που έχασε τη ζωή του κατά τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας που συγκλόνισε την πρωτεύουσα της Σουηδίας, το περασμένο Σάββατο. «Έχει αναγνωριστεί κατά 98%» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της εισαγγελίας Τόμας Λίντστραντ.

Ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά και πιθανότατα ήθελε να την πυροδοτήσει μέσα στο πλήθος στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό ή σε πολυκατάστημα του κέντρου της σουηδικής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, έδρασε μόνος του αλλά είχε συνεργούς στην «πολύ καλά σχεδιασμένη επίθεση», πρόσθεσε ο Σουηδός εισαγγελέας.

«Όπως βλέπουμε τα πράγματα τώρα ο ύποπτος έδρασε μόνος του. Όμως σύμφωνα με την εμπειρία μας, γενικά υπάρχουν πολλοί εμπλεκόμενοι σε τέτοιες υποθέσεις. Ξεκινάμε από την αρχή ότι συνεργάστηκε με πολλούς ανθρώπους (…) πιστεύουμε ότι εκείνος είχε την ιδέα της επίθεσης», δήλωσε ο Τόμας Λίντστραντ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αποτυχία της οφείλεται μάλλον στο γεγονός ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη πολύ νωρίς.

Παρά την επίθεση αυτοκτονίας, πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ, διεμήνυσε ότι δε θα αλλάξει η εξωτερική πολιτική της χώρας και κυρίως η εμπλοκή της στο Αφγανιστάν. «Θα το εξετάσουμε μάλλον ψύχραιμα και θα δούμε σε ποια συμπεράσματα μπορούμε να καταλήξουμε, αλλά προφανώς δεν θα έχει επιπτώσεις στην εξωτερική μας πολιτική ή στην εσωτερική», είπε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε