Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Σουλτς και Μέρκελ “χάνουν” από Σταϊνμάγερ και Σόιμπλε

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

Ο ένας θα εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και ο δεύτερος παραμένει ένας από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς της χώρας. Αλλά το όνειρο να γίνει καγκελάριος του το… στέρησε πάλι η Μέρκελ!

Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της Άνγκελα Μέρκελ πως θα διεκδικήσει για τέταρτη συνεχόμενη φορά την εκλογή στην καγκελαρία και με τον Μάρτιν Σουλτς να εγκαταλείπει την ευρωβουλή για να επιστρέψει στα κοινά της Γερμανίας, το Ινστιτούτο dimap έκανε δημοσκόπηση για λογαριασμό του πρώτου δημόσιου γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD.

Και ιδού τα αποτελέσματα: Μέρκελ και Σούλτς (ο πιθανότερος υποψήφιος καγκελάριος από πλευράς των Σοσιαλδημοκρατών) ισοψηφούν σε δημοτικότητα (57%) αλλά χάνουν από τον νυν υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο οποίος θα εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο και από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο πρώτος (που κατεβαίνει για πρόεδρος με τη στήριξη Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών) αύξησε τα ποσοστά δημοτικότητάς του κατά 7% και έφτασε στο 79% και είναι ο πιο δημοφιλής Γερμανός πολιτικός. Τέσσερις στους πέντε Γερμανούς (82%) μάλιστα θεωρούν τον Σταϊνμάγερ καλή επιλογή για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Αν οι πολίτες έπρεπε να αποφασίσουν μεταξύ Μέρκελ και Σούλτς, τότε τα ποσοστά θα ήταν 43% και 36% αντίστοιχα, ενώ το 13% δεν θα ψήφιζε κανέναν από τους δύο

Ο Σόιμπλε, που πάντα ήταν δημοφιλής στη Γερμανία, επίσης αύξησε τα ποσοστά του (κατά 2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα) και έφτασε στο 66%, αφήνοντας στην τρίτη θέση την Άνγκελα Μέρκελ και τον Μάρτιν Σούλτς που έχουν από 57%. Μέσα σε ένα μήνα, ο Σουλτς αύξησε τα ποσοστά δημοφιλίας του κατά 7% και η Μέρκελ κατά 5%.

Ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έχει την αποδοχή του 43% των πολιτών (+6% από τον περασμένο μήνα). Και μάλλον αυτό το ποσοστό κάνει… απαγορευτική την υποψηφιότητά του για καγκελάριος και όλα δείχνουν πως θα δώσει τη σκυτάλη στον Μάρτιν Σούλτς.

Εάν οι πολίτες εξέλεγαν απ’ ευθείας τον/την καγκελάριο, τότε το 57% θα ψήφιζε την Μέρκελ (+22% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο) και μόλις το 19% τον Γκάμπριελ, δηλαδή -8% σε σχέση με την ανάλογη προηγούμενη δημοσκόπηση πριν από δυο μήνες.

Το 59% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θεωρεί καλό ότι η Μέρκελ θα είναι και πάλι υποψήφια για την καγκελαρία (+13% σε σχέση με ανάλογη προηγούμενη δημοσκόπηση του ARD το Σεπτέμβριο). Αρνητικά απάντησε το 39% των ερωτηθέντων.

Οι ψηφοφόροι του CDU εγκρίνουν την απόφασή της σε ποσοστό 89%, ενώ το 10% την απορρίπτει. Οι ψηφοφόροι του αδελφού βαυαρικού Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος (CSU) την εγκρίνουν σε ποσοστό 82% και την απορρίπτει το 18%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε