Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Στα 65 η σύνταξη στη Σλοβενία μετά από 40 χρόνια δουλειάς

Στα 65 η σύνταξη στη Σλοβενία μετά από 40 χρόνια δουλειάς

 Σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 65 έτη για άνδρες και γυναίκες και πλήρη σύνταξη για όσους έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια εργασίας στην ηλικία των 60, προβλέπει το νέο συνταξιοδοτικό μοντέλο που προωθεί η σλοβενική κυβέρνηση.

Άνδρες και γυναίκες θα έχουν δικαίωμα σε πλήρη σύνταξη με τη συμπλήρωση των 65 ετών και την προϋπόθεση ότι θα έχουν 15 συντάξιμα χρόνια. Πρόκειται για μία πρόταση που είχε προωθηθεί και από την προηγούμενη κυβέρνηση και είχε απορριφθεί σε δημοψήφισμα, το 2011.

Σε σχέση με το ισχύον σύστημα, τα έτη συνταξιοδότησης για τις γυναίκες αυξάνονται κατά δύο και τίθενται σε ισότιμη βάση με τους άνδρες.

Η νέα πρόταση θέτει, επίσης, το όριο της πρόωρης συνταξιοδότησης- με πλήρη σύνταξη- στα 60 χρόνια, για άνδρες και γυναίκες που έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια εργασίας, αλλά χωρίς να έχουν κάνει εξαγορά ενσήμων.

Η πρόταση της σλοβενικής κυβέρνησης, η οποία θα παρουσιαστεί την Παρασκευή στους κοινωνικούς εταίρους, προβλέπει επίσης σταδιακή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης ως το 2020.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ο υπολογισμός της σύνταξης να γίνεται βάσει των 28 χρόνων συνεχούς ασφάλισης με τις υψηλότερες αποδοχές- με δυνατότητα «διαλλείματος τριών ετών ή μικρότερων αποδοχών- από 18 που είναι σήμερα.

Προκειμένου να αποφευχθεί η πρόωρη συνταξιοδότηση, προβλέπονται ακόμη αντι-κίνητρα για όσους θέλουν να συνταξιοδοτηθούν προτού φτάσουν στα 65. Μεταξύ αυτών είναι η μείωση κατά 0,3% του ποσού της σύνταξης για κάθε μήνα ως την ηλικία της πλήρους συνταξιοδότησης.

Επίσης, η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει προνόμια γι’ αυτούς που θα επιλέξουν να παραμείνουν στην εργασία τους και πέραν της συμπλήρωσης του απαιτούμενου χρόνου συνταξιοδότησης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε