Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Στα μέσα Ιουλίου εξετάζεται η έφεση του Τζ. Ασανζ

Η εξέταση της έφεσης που υπέβαλε ο ιδρυτής της ιστοσελίδας WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, στην απόφαση για την έκδοσή του στη Σουηδία, θα γίνει στις 12 και 13 Ιουλίου

στη βρετανική πρωτεύουσα, όπως ανακοίνωσε το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου.

Ο 39χρονος Ασάνζ καταζητείται από τη Σουηδία για μια διπλή υπόθεση σεξουαλικής βίας, και κυρίως βιασμού, κατά τη διάρκεια παραμονής του στη Στοκχόλμη τον περασμένο Αύγουστο. Ο ίδιος έχει αρνηθεί τις εναντίον του κατηγορίες.

Στις 24 Φεβρουαρίου, δικαστήριο του Λονδίνου είχε εγκρίνει το αίτημα της Σουηδίας για έκδοσή του. Ο Ασάνζ ανακοίνωσε αμέσως ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση.

Εντός του πεδίου εφαρμογής εντάλματος σύλληψης, ο Ασάνζ είχε παρουσιαστεί στην βρετανική αστυνομία τον Δεκέμβριο, και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Βρίσκεται από τότε σε κατ’ οίκον περιορισμό στην έπαυλη ενός από τους φίλους του, 200 χλμ. από το Λονδίνο.

Οι υποστηρικτές του θεωρούν ότι είναι θύμα μιας συνωμοσίας, μετά την αποκάλυψη από το WikiLeaks τους τελευταίους μήνες επισήμων εγγράφων που έχουν ενοχλήσει σοβαρά την Ουάσιγκτον και πολλές άλλες πρωτεύουσες.

Η έφεση ενώπιον του ανώτατου δικαστηρίου είναι ένα από τα πολλά ένδικα μέσα που διαθέτει ο κ. Ασάνζ. Μόλις το ανώτατο δικαστήριο εκδώσει την απόφαση του μια νέα έφεση είναι δυνατή ενώπιον του εφετείου μέσα σε ένα μήνα, και μετά η τελική αμφισβήτηση ενώπιον του Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με την ίδια χρονική διορία.

Η υπεράσπιση του Ασάνζ θα μπορούσε ακόμη να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, επεκτείνοντας ακόμη αυτή τη μακρά νομική διαδικασία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε