Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Στα “σκουπίδια” η οικονομία της Ουγγαρίας

REUTERS
Νέο χτύπημα από τον Standard & Poor’s με στόχο την Ουγγαρία που τελικά την υποβάθμισε.

Οι αναλυτές περίμεναν υποβάθμιση της Γαλλίας και της Γερμανίας όμως ο οίκος αξιολόγηση S & P’s υποβάθμισε το βράδυ την Ουγγαρία

Τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη διαβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας της Ουγγαρίας, σε ξένο και σε τοπικό νόμισμα, υποβάθμισε σε ΄BB+/B΄ από ΄BBB-/A-3΄ προηγουμένως η Standard & Poor΄s. Παράλληλα, απέσυρε τις αξιολογήσεις από CreditWatch με αρνητικές προοπτικές, όπου τις είχε τοποθετήσει στις 11 Νοεμβρίου.

 
Η κίνηση του οίκου αξιολόγησης αντανακλά την άποψη ότι ο ορίζοντας πρόβλεψης καθώς και η αξιοπιστία του πλαισίου πολιτικής της Ουγγαρίας συνεχίζουν να εξασθενίζουν. “Πιστεύουμε ότι το γεγονός αυτό οφείλεται εν μέρει σε ενέργειες της κυβέρνησης που κατά την άποψή μας, εγείρουν ερωτήματα αναφορικά με την ανεξαρτησία των εποπτικών αρχών και περιπλέκουν το λειτουργικό περιβάλλον για τους επενδυτές”, σημειώνει στην έκθεσή της η S&P. “Εκτιμούμε πως αυτό είναι πιθανό να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο σχεδιασμό επένδυσης και δημοσιονομικής πολιτικής, που θεωρούμε ότι θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις μεσοπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές της Ουγγαρίας”, προσθέτει. Παράλληλα, επισημαίνει πως οι κίνδυνοι καθοδικής απόκλισης για την πιστοληπτική αξιοπιστία της χώρας έχουν αυξηθεί, εν μέσω εξασθένισης του παγκόσμιου αλλά και εγχώριου οικονομικού περιβάλλοντος.
 
Το ουγγρικό φιορίνι σημειώνει σημαντικές απώλειες έναντι του ευρώ, του δολαρίου και του ελβετικού φράγκου στον απόηχο της υποβάθμισης. Ειδικότερα, το νόμισμα υποχωρεί σε χαμηλό μιας εβδομάδας έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία ευρώ/φιορινιού να διαμορφώνεται στα 306,42 φιορίνια. Κέρδη περίπου 1,8% έναντι του φιορινιού σημειώνει την ίδια στιγμή το δολάριο, ενώ το ελβετικό φράγκο κινείται στο +1,4% έναντι του ουγγρικού νομίσματος.
 
Είχαν προηγηθεί οι υποβαθμίσεις των μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας και τελικά την Τετάρτη ήρθε και η σειρά της οικονομίας της Ουγγαρίας.
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Moody΄s: Υποβάθμιση 5 ουγγρικών τραπεζών 

Ο Fitch υποβάθμισε 14 πόλεις/περιοχές της Ισπανίας

Η Moody’s “καλεί” την Βρετανία

Πόλεμος μέχρις εσχάτων: Οι οίκοι καίνε το ευρώ

Φήμες υποβάθμισης Γαλλίας και Γερμανίας ρίχνουν τα χρηματιστήρια

Η Fitch υποβάθμισε 6 από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου

Πήρε σειρά η Ισπανία για την S&P

“Δεν φταίμε εμείς, φταίει η Ελλάδα”

”Δίδυμο τραμπούκων Μέρκελ-Σαρκοζί δαιμονοποίησαν την Ελλάδα”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε