Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Στα τέλη Μαΐου οι εκλογές στην Αίγυπτο

Οι προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο πρόκειται να διεξαχθούν στα τέλη Μαΐου, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η κρατική εφημερίδα Al-Ahram επικαλούμενη υπουργό της κυβέρνησης.

Οι υποψηφιότητες για συμμετοχή στις εκλογές θα αρχίσουν να γίνονται δεκτές από τις 10 Μαρτίου και για τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με τον υπουργό Κοινοβουλευτικών Υποθέσεων Μοχάμεντ Ατια, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί η ακριβής ημερομηνία διεξαγωγής τους αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι η προγραμματισμένη μεταβίβαση της εξουσίας επισπεύδεται κατά ένα μήνα.

Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο κυβερνά την Αίγυπτο από τον περασμένο Φεβρουάριο που υποχρεώθηκε σε παραίτηση ο πρώην πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, είχε νωρίτερα ανακοινώσει ότι οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στα μέσα Ιουνίου .

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, που ελέγχουν σχεδόν το μισό κοινοβούλιο, έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα κατεβάσουν υποψήφιο.

“Οι υποψήφιοι για την προεδρία θα έχουν περίπου έξι εβδομάδες για την προεκλογική τους εκστρατεία”, είπε ο Ατια. Οι περισσότεροι υποψήφιοι έχουν ξεκινήσει ανεπίσημα την εκστρατεία τους.

Έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή περίπου 12 προεδρικοί υποψήφιοι.

Η Δικαστική Εκλογική Επιτροπή είναι το μόνο όργανο με αρμοδιότητα να ορίσει ημερομηνία εκλογών.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς που εγκρίθηκαν πέρυσι με δημοψήφισμα, η θητεία των προέδρων θα περιορίζεται στις δύο συναπτές τετραετίες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε