Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Στα τρία και το Νομπέλ Ειρήνης – Το μοιράζονται 3 γυναίκες από την Αφρική!

Η πρόεδρος της ΛΙβερίας

Η Πρόεδρος της Λιβερίας, μια δημοσιογράφος – ακτιβίστρια από την Υεμένη και μια ακτιβίστρια από την Λιβερία είναι οι φετεινές νικήτριες του Νομπέλ Ειρήνης.

Και οι τρείς σημάδεψαν με την παρουσία τους ειρηνικές εξεγέρσεις στις πατρίδες τους.

Πρόκειται για τη νυν Πρόεδρο της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον Σέρλιφ, την επίσης λιβεριανή ακτιβίστρια Λέιμα Γκμπόουι και την Ταουακούλ Κάρμαν, ηγετικό στέλεχος των διαδηλωτών στην Υεμένη και πρόεδρο της οργάνωσης Γυναίκες Δημοσιογράφοι Χωρίς Αλυσίδες. Θα μοιραστούν το ποσό του 1,5 εκατ. δολαρίων το οποίο συνοδεύει το βραβείο.

Η 72χρονη Σέρλιφ είναι η πρώτη γυναίκα που εξελέγη πρόεδρος στην Αφρική και πρωταγωνίστησε στις προσπάθειες να τερματιστεί ο εμφύλιος στη Λιβερία. Η Γκμπόουι κινητοποίησε και οργάνωσε γυναίκες από διάφορες εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες στο πλαίσιο της προσπάθειας να τερματιστεί ο εμφύλιος στη Λιβερία και για να διασφαλιστεί η συμμετοχή των γυναικών στη χώρα, οργανώνοντας και μια ομαδική “αποχή από το σεξ”. Η Ταουακούλ Κάρμαν είναι μια ακτιβίστρια που μάχεται για τα γυναικεία δικαιώματα και τον εκδημοκρατισμό στην Υεμένη.
Η έτερη Λιβεριανή ακτιβίστρια
“Δεν θα μπορέσουμε να κατακτήσουμε την δημοκρατία και την διαρκή ειρήνη διεθνώς εκτός εάν οι γυναίκες αποκτήσουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες να επηρεάζουν τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας”, δήλωσε ο πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής των βραβείων Νομπέλ, Θόρμπγιερν Γιάγκλαντ.

“Το Βραβείο Νομπέλ Ειρήνης για το 2011 θα μοιραστούν εξ ίσου η Έλεν Τζόνσον-Σέρλιφ, η Λέιμα Γκμπόουι και η Ταουακούλ Κάρμαν για τον μη-βίαιο αγώνα τους για την ασφάλεια των γυναικών και για τα δικαιώματα των γυναικών να συμμετέχουν πλήρως στις προσπάθειες οικοδόμησης της ειρήνης”, σύμφωνα με το ανακοινωθέν της επιτροπής.
H ακτιβίστρια απο την Υεμένη
Η επιτροπή πρόσθεσε ότι “υπό τις πιο δύσκολες συνθήκες, τόσο πριν όσο και κατά την διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης, η Ταουακούλ Κάρμαν διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών και στην δημοκρατία και την ειρήνη στην Υεμένη”.

Εκείνη, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο τόνισε ότι αφιερώνει τη βράβευσή της στην Αραβική Άνοιξη και τη χαρακτήρισε μια νίκη για τους διαδηλωτές στην Υεμένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιό είναι το φαβορί για το Νομπέλ Ειρήνης

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε