Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Στα χέρια της αστυνομίας βαρόνος των καρτέλ – Οι ΗΠΑ τον είχαν επικηρύξει για 5 εκ. δολάρια!

Η μεξικανική αστυνομία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι συνέλαβε άλλον έναν κατηγορούμενο ως βαρόνο των ναρκωτικών από το καρτέλ του Κόλπου στην διάρκεια ενός πάρτι γενεθλίων κατά μήκος των συνόρων με τις ΗΠΑ.

Ο Χιλμπέρτο Μπαραγάν Μπαλδέρας, 41 ετών, συνελήφθη στη Ρεϊνόσα, αντίκρυ στην πόλη ΜακΆλεν του Τέξας, ανέφερε ανακοινωθέν της αστυνομίας.

Η υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών των ΗΠΑ (DEA) είχε επικηρύξει τον Μπαραγάν προσφέροντας αμοιβή 5 εκατ. δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη ή στην καταδίκη του.

Το στέλεχος της συμμορίας ήταν επικεφαλής των επιχειρήσεών της για την διατήρηση του ελέγχου ορισμένων από τις κυριότερες οδούς διαμετακομιδής των ναρκωτικών στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών και την υπεράσπισή τους έναντι της αντίπαλης συμμορίας Zetas, ανέφερε η αστυνομία.

Οι Σέτας, που ιδρύθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990 από περίπου 40 άνδρες των ειδικών δυνάμεων του στρατού οι οποίοι αποστάτησαν για να δουλέψουν για λογαριασμό του καρτέλ του Κόλπου, πλέον διαθέτουν 10.000 μέλη στο Μεξικό και στη Λατινική Αμερική, πολλά εκ των οποίων είναι άριστα εκπαιδευμένα πρώην στελέχη των ένοπλων δυνάμεων από διάφορες χώρες.

Οι Σέτας αυτονομήθηκαν από το καρτέλ του Κόλπου το 2010. Τους αποδίδονται ορισμένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα του λεγόμενου πολέμου των ναρκωτικών.

Την Πέμπτη, στρατιώτες συνέλαβαν τον Βίκτορ Βαλδές, γνωστό και ως “El Gordo Varilla” (“Το μεγάλο παλούκι”) στην Κουερναβάκα. Ο Βαλδές πιστεύεται ότι είναι ο δεύτερος τη τάξει στο καρτέλ δε Πασίφικο Σουρ (του νότιου Ειρηνικού) το οποίο διοικεί ο Έκτορ Μπελτράν Λέιβα.

Μαζί του συνελήφθη και ο Χουάν Μπόσκο, αρχηγός της τοπικής αστυνομίας, που φέρεται να βοηθούσε το Βαλδές έναντι αμοιβής 15.000 πέσος τον μήνα, όπως αποκάλυψε ο κακοποιός.

Σχεδόν 40.000 άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο αφότου ο πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν εξαπέλυσε την εκστρατεία του με στόχο την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, αναθέτοντας σε χιλιάδες άνδρες του στρατού αστυνομικό ρόλο, τον Δεκέμβριο του 2006.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε