Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Στα χνάρια της Ελλάδας και η Σλοβενία – Κόβονται μισθοί και απολύσεις

Στα χνάρια της Ελλάδας και η Σλοβενία – Κόβονται μισθοί και απολύσεις

Η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε περικοπές μισθών στη δημόσια διοίκηση φέτος και το 2013 προκειμένου να σταθεροποιηθεί ο κρατικός προϋπολογισμός, τόνισε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο απολύσεων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στη διάρκεια χθεσινής συνεδρίασης της Σλοβενικής Βουλής, ο κ. Γιάνσα είπε ότι προς το παρόν η κυβέρνηση δεν εξετάζει απολύσεις και δεν σχεδιάζει δραστικές περικοπές στο δημόσιο τομέα. Τόνισε όμως ότι πρέπει να μειωθούν οι μισθολογικές δαπάνες για τους 160.000 εργαζόμενους, ώστε να υιοθετηθούν προϋπολογισμοί λιτότητας το 2013 και το 2014 σημειώνοντας ότι σε ορισμένους τομείς της δημόσιας διοίκησης δεν θα αποφευχθούν οι απολύσεις.

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός ανέφερε ότι χάθηκαν περίπου 150.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα από την έναρξη της κρίσης, αλλά ο δημόσιος τομέας απασχολεί ολοένα και περισσότερους ανθρώπους.

Εκτός από τις απολύσεις εργαζομένων υπάρχουν και άλλες δυνατότητες για τον εξορθολογισμό του δημόσιου τομέα, αλλά όπου αυτό είναι αδύνατο το εργατικό δυναμικό θα πρέπει να μειωθεί, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ντέλο» της Λιουμπλιάνας, η κυβέρνηση σχεδιάζει σημαντικές μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, που θα κυμαίνονται από 7,5% έως 15%.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι στα υπουργεία Δικαιοσύνης, Οικονομικής Ανάπτυξης, Παιδείας, Γεωργίας και Υποδομών και Χωροταξίας οι μειώσεις μισθών θα φθάσουν το 15%. Επιπλέον ο υπουργός Παιδείας και Ζίγκα Τουρκ και ο υπουργός Γεωργίας Φραντς Μπόγκοβιτς θα πρέπει να περικόψουν κατά 15% τους μισθούς των εργαζομένων σε όλους τους οργανισμούς που υπάγονται στα υπουργεία.

Στα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα, στα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία θα επέλθουν μειώσεις 12,5% και η μικρότερη περικοπή μισθών της τάξης του 7,5% προβλέπεται στην αστυνομία, στην υπηρεσία πληροφοριών SOVA, στη φορολογική διοίκηση (DURS) στις ένοπλες δυνάμεις, στα σωφρονιστικά καταστήματα και στις επιθεωρήσεις εργασίας, υγείας και αγοράς. Μεγαλύτερη μείωση αποδοχών, περίπου 10% θα έχουν οι εργαζόμενοι στο δικαστικό και μη κυβερνητικό τομέα. Από τις μειώσεις εξαιρούνται μόνον οι δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Η Σλοβενία δε θα χρειαστεί ξένη οικονομική βοήθεια”

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε