Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Σταμάτησαν οι έρευνες για επιζώντες στην πλατφόρμα πετρελαίου

Σταμάτησαν οι έρευνες για επιζώντες στην πλατφόρμα πετρελαίου

Τέρμα στις έρευνες για την ανεύρεση των 11 αγνοουμένων από τη βύθιση της εξέδρας πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, ενώ οι κίνδυνοι οικολογικής καταστροφής παραμένουν.

Η έρευνα στην περιοχή της πετρελαιοπηγής πραγματοποιείται από υποβρύχιο ρομπότ, ειδικά εξοπλισμένο για την αποστολή αυτή. Χθες, η ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι μεγάλη πετρελαιοκηλίδα έχει διαφύγει από την πλατφόρμα και ότι ειδικά εξοπλισμένα πλοία εργάζονται για να αποτρέψουν τη μόλυνση των ακτών της Λουϊζιάνα, της Αλαμπάμα και του Μισισίπι, το οικοσύστημα των οποίων έχει ήδη δοκιμασθεί σκληρά από το πέρασμα τυφώνων.

Η ακτοφυλακή ανακοίνωσε επίσης ότι σταμάτησε τις έρευνες για την ανεύρεση επιζώντων. Η υποναύαρχος της ακτοφυλακής της Νέας Ορλεάνης Μέρι Λάντρι δήλωσε ότι οι αγνοούμενοι μάλλον βρίσκονταν επάνω στην πλατφόρμα την ώρα της έκρηξης, την Τρίτη. Η πλατφόρμα βυθίστηκε δύο ημέρες αργότερα. Το σημείο του δυστυχήματος βρίσκεται σε απόσταση 70 χιλιομέτρων από τις ακτές της Νέας Ορλεάνης.

“Ενα υπήρχε και η παραμικρή διαρροή , θα ήμασταν έτοιμοι να αντιδράσουμε”, δήλωσε η αμερικανίδα αξιωματούχος , δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι οι ακτές προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο.

Συνολικά, 126 άνθρωποι βρίσκονταν επί της πλατφόρμας τη στιγμή της έκρηξης, την οποία ακολούθησε μεγάλη πυρκαγιά. Οι 115 κατόρθωσαν να βγουν στην ακτή και 17 τραυματίσθηκαν.

Η πλατφόρμα , η Deep Water Horizon, περιείχε 2,6 εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου, εξόρυσσε 8.000 βαρέλια ημερησίως, δηλαδή περί τα 90.000 λίτρα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες ότι η αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής είναι ή “νο. 1 προτεραιότητα της κυβέρνησης” και ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα προσφέρει κάθε αναγκαία βοήθεια στις επιχειρήσεις διάσωσης, καθώς και για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής στο περιβάλλον.

Η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία BP , η οποία είχε μισθώσει την εξέδρα, έχει αναπτύξει πλοία για την παρακολούθηση ενδεχόμενων διαρροών και των συνεπειών τους για το περιβάλλον, σε μία καταστροφή που οι αρχές φοβούνται ότι θα είναι η σοβαρότερη για τις ΗΠΑ από τη βύθιση του Exxon Valdez στις ακτές της Αλάσκας το 1989.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε