Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Σταμάτησαν τη διαρροή στον Κόλπο του Μεξικού

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Η επιχείρηση φραγής στη διαρροή της πετρελαιοπηγής στον Κόλπο του Μεξικού φαίνεται πως είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ακτοφυλακής των ΗΠΑ, ναύαρχο Θαντ Άλεν, δήλωσε ότι η διαρροή του πετρελαίου σταμάτησε. Σύμφωνα με τους ειδικούς της αμερικανικής κυβέρνησης, από την πετρελαιοπηγή της BP διέρρεαν στον Κόλπο του Μεξικού έως και 19.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, 2 με 3 εκατομμύρια λίτρα δηλαδή.

Οι ομάδες παρέμβασης κατάφεραν να σταθεροποιήσουν την κεφαλή του πηγαδιού και προχώρησαν στην έγχυση υγρών στο εσωτερικό του. Με αυτό τον τρόπο σταμάτησαν τη διαρροή υδρογονανθράκων. «Όλος ο κόσμος είναι συγκρατημένα αισιόδοξος, όμως δεν υπάρχει ακόμα λόγος να φωνάξουμε ότι νικήσαμε», τόνισε ο Άλεν, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουν ρίξει ακόμα τσιμέντο στο πηγάδι.

Πάντως, η εταιρία BP Plc αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις δηλώσεις του Άλεν, αν και αντικατοπτρίζουν τους ισχυρισμούς που είχε κάνει νωρίτερα και η ίδια η εταιρεία, όταν δήλωσε ότι από το υποθαλάσσιο κοίτασμα πετρελαίου βγαίνει πλέον μόνο λάσπη. «Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται» ήταν το μοναδικό σχόλιο του εκπροσώπου της βρετανικής πετρελαϊκής εταιρίας.

Την ίδια στιγμή, ο Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα διασφαλίσει πως η ΒΡ θα πληρώσει για όλες τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να σταματήσει η διαρροή πετρελαίου.

Παράλληλα, γνωστοποίησε την παράταση κατά έξι μήνες του μορατόριουμ στις νέες υπεράκτιες γεωτρήσεις, καθώς και ότι αναστέλλονται 33 υποθαλάσσιες γεωτρήσεις οι οποίες βρίσκονταν σε εξέλιξη στον Κόλπο του Μεξικού. Επίσης, ανακοίνωσε την αναβολή πολλών πετρελαϊκών σχεδίων στις ακτές της Αλάσκα.

Παράλληλα σημείωσε ότι η οικολογική καταστροφή στα ανοιχτά της Λουιζιάνα υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να αναπτυχθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις ΗΠΑ και να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός με την Κίνα που πρωτοπορεί στον συγκεκριμένο τομέα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε