Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

“Σταματήστε τώρα τις μαζικές απελάσεις Ρομά”

“Σταματήστε τώρα τις μαζικές απελάσεις Ρομά”

Με επιστολή τους προς τον Γάλλο υπ. Εσωτερικών, Ρουμανικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ζητούν να σταματήσουν τις απελάσεις.

Ρουμανικές μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε θέματα προστασίας των δικαιωμάτων των Ρομά, μεταξύ των οποίων το Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης και Μελετών (Romani CRISS) απέστειλαν επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς με αίτημα να σταματήσει «τις διακρίσεις και τις μαζικές απελάσεις Ρομά από τη γαλλική επικράτεια».

Ταυτόχρονα οι υπογράφοντες την επιστολή ζητούν από τις αρχές της Γαλλίας και της Ρουμανίας να συνεργαστούν ώστε να εφαρμοστούν μέτρα κοινωνικής επανένταξης και στις δύο χώρες.

Οι Ρομά εκφράζουν επίσης δυσαρέσκεια για τα οικονομικά μέτρα που έχουν επιβληθεί από το γαλλικό κράτος και αφορούν την καταβολή συγκεκριμένων φόρων.
«Η ΜΚΟ Romani Criss σας ζητά άμεσα και άνευ όρων να εγκαταλείψετε την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των διατάξεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και του Συντάγματος της Γαλλίας με τις μαζικές απελάσεις των Ρομά από τη Γαλλία και επίσης να αλλάξετε ριζικά την οπτική της γαλλικής κυβέρνησης έναντι των Ρομά», αναφέρεται στην επιστολή.

Οι υπογράφοντες την επιστολή εκφράζουν τη διαφωνία τους στον οικειοθελή επαναπατρισμό και ζητούν από τις γαλλικές αρχές να διακόψουν το πρόγραμμα.
«Το πρόγραμμα οικειοθελούς επαναπατρισμού εντάσσεται στις πολιτικές διακρίσεων και έχει στόχο κυρίως πολίτες από ορισμένες αφρικανικές χώρες και Ρομά από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Στην περίπτωση των τελευταίων, μετά το 2007, το πρόγραμμα απέτυχε με δεδομένο ότι καμία νομική ενέργεια δεν μπορεί να ληφθεί για να εμποδίσει τους ανθρώπους να επιστρέψουν στη Γαλλία. Σας ζητάμε να διακόψετε αμέσως το πρόγραμμα», σημειώνεται στην επιστολή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε