Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ 8 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Σταθεροποιείται το στρώμα του όζοντος

Σταθεροποιείται το στρώμα του όζοντος
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 17.09.2010 | 15:24
Πρώτη δημοσίευση: 16.09.2010 | 18:24

Οι επιστήμονες αποδίδουν την παύση της επιπρόσθετης αραίωσης του στρώματος του όζοντος στο Πρωτόκολλο του Κιότο.

Το στρώμα του όζοντος, το οποίο προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, προβλέπεται ότι θα απαλλαγεί από τις επιζήμιες χημικές ουσίες και θα αποκατασταθεί έως τα μέσα του αιώνα, ωστόσο η διαδικασία αυτή θα πάρει περισσότερο χρόνο πάνω από τους δύο πόλους της Γης, δείχνει έκθεση υπηρεσιών του ΟΗΕ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η αραίωση του στρώματος του όζοντος θα συνεχιστεί για πολλές ακόμη δεκαετίες επειδή ορισμένες χημικές ουσίες που θεωρούνται σημαντικές όσον αφορά τη βλάβη που του προκαλούν παραμένουν στην ατμόσφαιρα για πολύ καιρό μετά την παύση της εκπομπής τους, προστίθεται στην έκθεση.

«Στη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας, το στρώμα του όζοντος παγκοσμίως και αυτό στις περιοχές πάνω από την Αρκτική και την Ανταρκτική σταμάτησε πλέον να μειώνεται, αλλά δεν άρχισε ακόμη και να αυξάνεται», επισημαίνεται στην έκθεση που συνέταξαν κατόπιν μελέτης ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO) και το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP).

Η έκθεση αυτή, η οποία συντάχθηκε από 300 επιστήμονες, πιστώνει στο Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο υπεγράφη από περίπου 200 χώρες, την επιτυχία της παύσης της επιπρόσθετης αραίωσης του στρώματος του όζοντος και ως εκ τούτου του περιορισμού του φαινομένου του θερμοκηπίου.

«Προστάτευσε το στρώμα του όζοντος από πολύ υψηλότερα επίπεδα αραίωσης εξαλείφοντας σταδιακά την παραγωγή και την κατανάλωση των ουσιών που οδηγούσαν σε αυτά», επισημαίνεται σε ανακοίνωση των επιστημόνων.

«Ως αποτέλεσμα της σταδιακής εξάλειψης των ουσιών που προκαλούν την αραίωση του στρώματος του όζοντος βάσει του Πρωτοκόλλου του Κιότο, το στρώμα αυτό που βρίσκεται εκτός της περιοχής των δύο Πόλων προβλέπεται να αποκατασταθεί στα επίπεδα που είχε πριν από το 1980 κάποια στιγμή πριν από τα μέσα αυτού του αιώνα», υπογραμμίζουν οι ίδιοι.

Ωστόσο η τρύπα του όζοντος η οποία σχηματίζεται πάνω από την Ανταρκτική κάθε άνοιξη αναμένεται να επανέλθει στα επίπεδα που είχε πριν από το 1980 στα τέλη του 21ου αιώνα, καταλήγουν.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
iconΣχετικά άρθρα
  1. Καιρός: Βροχές και κρύο – Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία Καιρός: Βροχές και κρύο – Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία
  2. Καιρός: Η πρόγνωση της Τρίτης Καιρός: Η πρόγνωση της Τρίτης
  3. Καιρός: Απότομη αλλαγή σκηνικού! Πού θα βρέχει τις επόμενες ώρες [χάρτες] Καιρός: Απότομη αλλαγή σκηνικού! Πού θα βρέχει τις επόμενες ώρες [χάρτες]
  4. Καιρός Αθήνα - Θεσσαλονίκη: Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη Καιρός Αθήνα - Θεσσαλονίκη: Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη
  5. Καιρός σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη σήμερα 27/03 και αύριο Τρίτη Καιρός σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη σήμερα 27/03 και αύριο Τρίτη
  6. Καιρός:  Χαλάει  το σκηνικό – Βροχές και βοριάδες Καιρός: "Χαλάει" το σκηνικό – Βροχές και βοριάδες
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook