Τετάρτη, 24 Απρ.
24oC Αθήνα

Στάζει μέλι το ΔΝΤ για τα μέτρα της Ισπανίας – Νέα διάψευση για προσφυγή στο μηχανισμό

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Τα μέτρα που έλαβε η Ισπανία για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα εντυπωσίασαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Είμαστε πολύ εντυπωσιασμένοι από τους στόχους για το έλλειμμα που ανακοινώθηκαν. Φαίνονται αρκετά επαρκείς» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση της εκπροσώπου του ΔΝΤ, Καρολίν Άτκινσον.

«Πήραν σοβαρά μέτρα με άμεση προσαρμογή, κάτι που είναι απόλυτα δικαιολογημένο λόγω των πιέσεων που αντιμετώπιζαν», συμπλήρωσε η ίδια, αρνούμενη να κάνει συγκρίσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ισπανίας.

Παράλληλα, διέψευσε εκ νέου τις φήμες που θέλουν τη Μαδρίτη να διαπραγματεύεται με το ΔΝΤ για την παροχή οικονομικής βοήθειας, τονίζοντας ότι δεν έχουν καμία βάση. Η επικείμενη επίσκεψη του Ντομινίκ Στρος Καν στην Ισπανία και οι επαφές του με την κυβέρνηση Θαπατέρο, όμως, εξακολουθούν ναδίνουν τροφή στα σενάρια αυτά.

Εκτός από την εκπρόσωπο του ΔΝΤ και ο επίτροπος Ανταγωνισμού της Ε.Ε., Χοακίν Αλμούνια, διέψευσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει μέτρα διάσωσης για την οικονομία της Ισπανίας. «Δεν έχουν καμία βάση» είπε και πρόσθεσε ότι οι φήμες περί προσφυγής της Ισπανίας στον μηχανισμό στήριξης διαδίδονται από κάποιον που θέλει να αναπτύξει επιχειρηματικές δραστηριότητες.

«Η Ισπανία έχει αρκετούς πόρους για να καλύψει τις οικονομικές ανάγκες των τραπεζών που έχουν δεσμευθεί στη διαδικασία της αναδιάρθρωσης», δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Έλενα Σαλγάδο.

Η ισπανική κυβέρνηση αναμένει ότι θα χρειαστεί το ένα τρίτο από τα 99 δισεκατομμύρια ευρώ που είναι διαθέσιμα στο κυβερνητικό Ταμείο για την Ελεγχόμενη Αναδιάρθρωση Τραπεζών (FROB), πρόσθεσε η Σαλγάδο και εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι «οι αγορές θα επανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους σε εμάς». 

Διαβάστε επίσης
«Σπρώχνουν» την Ισπανία στο δρόμο της Ελλάδας

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε