Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Στέλεχος της Goldman Sachs κατηγορεί την εταιρεία ότι κερδίζει χρήματος “σε βάρος” πελατών της

Υψηλά ιστάμενο στέλεχος της Goldman Sachs αποχώρησε σήμερα με ηχηρό τρόπο, ύστερα από 12ετή προϋπηρεσία, υπογράφοντας ένα άρθρο στην εφημερίδα “Τάιμς της Νέας Υόρκης”.

Στο άρθρο αυτό καταγγέλλει την “τοξική κουλτούρα” του συγκεκριμένου επενδυτικού οίκου, η οποία “πριμοδοτεί πάντοτε τα κέρδη του σε βάρος των πελατών της”.

    Το στέλεχος είναι ο Γκρεγκ Σμιθ, ο οποίος δήλωσε ότι από σήμερα αποχωρεί παραιτούμενος από τα διευθυντικά καθήκοντά του στο τμήμα των αμερικανικών χρηματιστηριακών παραγώγων για την Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Αφρική, όπου ήταν διευθύνων σύμβουλος.

    Στο άρθρο, ο Σμιθ τονίζει ότι “τα συμφέροντα της πελατείας της Goldman Sachs συνεχίζουν να περνούν σε δεύτερη μοίρα στην αντίληψη την οποία συνδιαμορφώνει η ανώτατη ιεραρχία για την αναζήτηση κερδών”.

    “Όταν γραφτούν βιβλία με την ιστορία της Goldman Sachs, θα μπορούσαν να δείξουν ότι ο τωρινός πρόεδρος γενικός διευθυντής Λόιντ Μπλανκφέιν μαζί με τον πρόεδρο Γκάρι Κον αδιαφόρησαν (. . .) όταν ανέλαβαν τα ηνία. Πραγματικά πιστεύω ότι η παρακμή του ηθικού ιστού του οίκου αντιπροσωπεύει συνάμα και τη σοβαρότερη απειλή επιβίωσής του”, στηλίτευσε ο Γκρεγκ Σμιθ.

    Πρόσθεσε στο ίδιο άρθρο ότι το δόγμα είναι τώρα “όποιος κερδίζει υπέρ της τράπεζας αρκετό χρήμα –αρκεί να μη δολοφονήσει άνθρωπο– προάγεται σε σημαντικό αξίωμα”.

    Με επίσημη ανακοίνωσή της, η Goldman Sachs αντέκρουσε τους ανωτέρω ισχυρισμούς του Γκρεγκ Σμιθ. “Διαφωνούμε, δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο διευθύνουμε την επιχείρηση. Κατά την γνώμη μας, επιτυγχάνουμε επειδή το ίδιο συμβαίνει με την πελατεία μας. Αυτή είναι η θεμελιώδης αλήθεια που διέπει την επιχειρηματική δράση μας”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε