Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Στέλνουν ρομπότ – “ντετέκτιβ” στη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας

Αποστολή του να ανακαλύψει τα κρυμμένα μυστικά πίσω από τις δύο πέτρινες πόρτες της πυραμίδας

Η μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας εδώ και 4.500 χρόνια δεν φανερώνει τα μυστικά της. Τώρα, ένα ρομπότ «απειλεί» να τα ανακαλύψει διερευνώντας τις μυστηριώδεις σήραγγες της πυραμίδας. Μία ομάδα ρομποτικής από το Πανεπιστήμιο του Λιντς, σε συνεργασία με το Ανώτατο Αιγυπτιακό Συμβούλιο Αρχαιοτήτων, δημιουργεί το μηχάνημα στο οποίο στηρίζονται οι ελπίδες της επιστημονικής κοινότητας, για απαντήσεις σε ένα από τα 7 θαύματα του κόσμου.
 
Στο τέλος του 2010 θα ξεκινήσει η αποστολή του μηχανικού “ντετέκτιβ”, που θα ακολουθήσει τον άξονα του δρόμου μέσα στο μνημείο έως το τέλος του.
Γνωστό ως σχέδιο Djedi, το ρομπότ θα μπορεί με ένα τρυπάνι να τρυπήσει τη δεύτερη σειρά των πορτών, για να δουν οι επιστήμονες τι βρίσκεται πέρα από κει.
 
«Εργαζόμαστε για το σχέδιο αυτό εδώ και πέντε χρόνια», δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λιντς, Ρόμπερτ Ρίτσαρντσον. «Προσπαθούμε να αποκτήσουμε αποδεικτικά στοιχεία για να συντάξουν οι ειδικοί συμπεράσματα. Υπάρχουν δύο σήραγγες μέσα στην πυραμίδα.
Η βόρεια είναι μπλοκαρισμένη από μία πόρτα από ασβεστόλιθο την οποία τίποτα δεν την έχει διαπεράσει. Μία προηγούμενη ομάδα είχε «αναμετρηθεί» με την πόρτα στη νότια σήραγγα, είχε μετρήσει το πάχος της πέτρας, κατάφερε να την τρυπήσει σε ένα σημείο και μέσα σε αυτό να θέσει μία κάμερα.
Το συμπέρασμα ήταν ότι υπάρχει και μία άλλη επιφάνεια. Εμείς θα καθορίσουμε πόσο παχιά είναι αυτή η επιφάνεια και θα προσπαθήσουμε με τρυπάνι να την τρυπήσουμε. Δεν πρόκειται να προξενήσουμε περιττές ζημιές στο μνημείο. Θα συνεχίσουμε μέχρι να πάρουμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται, προκειμένου να απαντηθούν οι ερωτήσεις, τονίζει ο κ. Ρίτσαρντσον.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε