Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Στενάζει όλη η Ευρώπη – Στο κλαμπ των… φτωχών και η Πορτογαλία

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

– Παγώνουν οι μισθοί έως το 2013
– Καλπάζει η ανεργία στην Ισπανία
– Ρολλά στο δημόσιο στη Βρετανία

Όπως η Ελλάδα έτσι και η Πορτογαλία λαμβάνει μέτρα για να μειώσει το έλλειμμα. Ήδη το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε τα μέτρα και μέσα στο επόμενο διάστημα το πρόγραμμα λιτότητας της Λισσαβώνας θα παρουσιαστεί και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα μέτρα επικεντρώνονται κυρίως «στη μείωση των δημοσίων δαπανών», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Τεξέιρα ντος Σάντος σε συνέντευξη Τύπου, όπου ανακοίνωσε τους κύριους άξονες του προγράμματος, που έχει ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2013.

«Έως το 2013, οι αυξήσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, που είχαν παγώσει το 2009, θα είναι κατώτερες του πληθωρισμού», τόνισε ο Πορτογάλος υπουργός. Η Λισσαβώνα, όπως και η Αθήνα και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, δέχθηκε ισχυρές πιέσεις από τις Βρυξέλλες και τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης για να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της, το οποίο έφτασε το 2009 στο επίπεδο ρεκόρ του 9,3% του ΑΕΠ.

Μεταξύ των άλλων μέτρων που ανακοινώθηκαν, είναι κυρίως ο καθορισμός ενός ορίου στα κοινωνικά επιδόματα, η αύξηση της φορολογίας στα υψηλότερα εισοδήματα, όπως και μια μείωση 40% των δαπανών σε στρατιωτικό εξοπλισμό. 

Η κυβέρνηση δεν προβλέπει αυξήσεις στη φορολογία με μόνη εξαίρεση τα υψηλότερα εισοδήματα (άνω των 150.000 ευρώ), τα οποία θα φορολογούνται ως το 2013 με 45%, διαβεβαίωσε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών. 

Η κυβέρνηση ανέβαλε επίσης για δύο χρόνια την κατασκευή της γραμμής τρένου υψηλής ταχύτητας (TGV) Λισσαβόνα-Πόρτο, η οποία προβλέπεται εφεξής για το 2017, και της γραμμής Πόρτο-Βίγκο, που προβλέπεται τώρα για το 2015.

Σε επίπεδο εσόδων, προβλέπεται η είσπραξη 6 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω ενός «σημαντικού αριθμού ιδιωτικοποιήσεων», οι οποίες θα διευκρινιστούν αργότερα, προσέθεσε ο Τεξέιρα ντος Σάντος. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι ιδιωτικοποιήσεις αυτές θα «επιτρέψουν τον έλεγχο του δημοσίου ελλείμματος, το οποίο θα αυξηθεί σταδιακά έως το 91% του ΑΕΠ το 2012, αλλά θα επανέλθει στο 89,3% το 2013». 

Στα ύψη η ανεργία στην Ισπανία

Το 18,6% άγγιξε η ανεργία στην Ισπανία το Φεβρουάριο, σημειώνοντας άνοδο 2% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εργασίας. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 82.123 άτομα, στα 4,130 εκατομμύρια!

Λουκέτο στο Δημόσιο στην Βρετανία

Στους δρόμους βγήκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι στη Βρετανία. Για πρώτη φορά από το 1987 οι δημόσιοι υπαλληλοι διαμαρτύρονται για τη μείωση των αποζημιώσεων που θα πάρουν λόγω περικοπών.

Διαβάστε επίσης
Ολα τα νέα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα
Μειώνονται 10% οι συντάξεις και 7% οι μισθοί στις ΔΕΚΟ 
Ερχεται η κατάργηση του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα 
Σαρκοζί: Δεν σας δίνουμε λεφτά γιατί δεν μας ζητάτε

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε