Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

Στη Λωρίδα της Γάζας ο Εμίρης του Κατάρ – Θα χτίσει 1.000 σπίτια για τις φτωχές οικογένειες

Στη Λωρίδα της Γάζας ο Εμίρης του Κατάρ – Θα χτίσει 1.000 σπίτια για τις φτωχές οικογένειες

Στη Λωρίδα της Γάζας έφτασε ο σεΐχης Χαμάντ μπεν Χαλίφα αλ-Θάνι κατα την πρώτη επίσκεψη αρχηγού κράτους στα παλαιστινιακά εδάφη από το 2007, όταν η ισλαμιστική Χαμάς πήρε τον έλεγχο.

Ο εμίρης έφθασε από την Αίγυπτο, επικεφαλής μεγάλης αντιπροσωπείας και έγινε δεκτός από τον αρχηγό της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα Ισμαήλ Χανίγια σε επίσημη τελετή.

Οι δύο άνδρες στάθηκαν δίπλα-δίπλα κατά την ανάκρουση των δύο εθνικών ύμνων, του παλαιστινιακού και του Κατάρ.

Ο εμίρης θα μεταβεί στη νότια περιοχή Χαν Γιούνις για να τοποθετήσει τον θεμέλιο λίθο σε έργο ανέγερσης 1.000 κατοικιών για τις φτωχές οικογένειες. Το έργο θα φέρει το όνομά του.

Οι δύο ηγέτες θα εκφωνήσουν ομιλία με την ευκαιρία των εγκαινίων.

Ο εμίρης θα εγκαινιάσει επίσης έργα ανοικοδόμησης στο παλαιστινιακό έδαφος που ισοπεδώθηκε κατά την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση “Συμπαγές Μολύβι” το Δεκέμβριο 2008-Ιανουάριο 2009, ύψους 254 εκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως για την κατασκευή δρόμων και κατοικιών στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με πηγή της Χαμάς, οι επενδύσεις του Κατάρ στη Γάζα πρόκειται να ανέλθουν σε 400 εκατομμύρια δολάρια.

Η επίσκεψη αυτή ανθρωπιστικού χαρακτήρα κατά την οποία θα εγκαινιαστούν έργα υποδομής που χρηματοδοτεί το Κατάρ με δωρεά 254 εκατομμυρίων δολαρίων θα διαρκέσει μερικές ώρες. Αποκτά ωστόσο ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς σε σπάνιες εξαιρέσεις, οι προσωπικότητες που μεταβαίνουν στη Γάζα τα τελευταία πέντε χρόνια, όπως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ή ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, αποφεύγουν κάθε επαφή με τη Χαμάς, την οποία μποϊκοτάρει η διεθνής κοινότητα για την άρνησή της να αναγνωρίσει το Ισραήλ και να αποκηρύξει τη βία.

Σε διπλωματικό επίπεδο, η επίσκεψη αυτή σπάει την απομόνωση της Χαμάς, από τότε που οι μαχητές της εξεδίωξαν αξιωματούχους πιστούς στον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και την Παλαιστινιακή Αρχή από τη Λωρίδα της Γάζας, γεγονός που προκάλεσε οξύ πολιτικό διχασμό στους Παλαιστίνιους. 
Η επίσκεψη αυτή που θα ενισχύσει το κύρος του παλαιστινιακού θύλακα αλλά απογοητεύει το Ισραήλ και παρακάμπτει τους παλαιστίνιους ηγέτες στη Δυτική Όχθη, επικρίθηκε με κεκαλυμμένο τρόπο από τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, του οποίου η Παλαιστινιακή Αρχή είχε εκδιωχθεί από τη Γάζα από δυνάμεις της Χαμάς το 2007.

Ο Αμπάς ευχαρίστησε το Κατάρ, την Κυριακή σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον εμίρη, για τις προσπάθειές του υπέρ της Γάζας αλλά επέμεινε στην ανάγκη “προάσπισης της ενότητας των παλαιστινιακών εδαφών και τερματισμού του διχασμού”, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Διαβάστε

Ισραήλ: “Περίεργη η επίσκεψη του εμίρη του Κατάρ στη Γάζα”

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε