Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Στη Μαδρίτη ο Σαρκοζί – Ο Ραχόι υποστηρίζει τη γαλλική πρόταση για τον φόρο Τόμπιν

Στη Μαδρίτη βρίσκεται από το μεσημέρι της Δευτέρας ο Νικολά Σαρκοζί. Συναντήθηκε με τον Χουάν Κάρλος και την Σοφία ενώ είχε συνομιλίες με τον ισπανό πρωθυπουργό Ραχόι.

 Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε σήμερα από τη Μαδρίτη πως τα μέλη της ένοπλης βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ «τα οποία έχουν διαπράξει δολοφονίες στην Ισπανία» και «στη Γαλλία», θα πρέπει «να λογοδοτήσουν» και πως η ισπανική κυβέρνηση «θα πρέπει πάντοτε να βασίζεται στη γαλλική δημοκρατία για την εκρίζωση της τρομοκρατίας».

    Ο γάλλος ηγέτης εξέφρασε τις απόψεις του ενώπιον του βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι και των τριών προκατόχων του στην προεδρία της κυβέρνησης Χοσέ Λουΐς Ροδρίγεθ Θαπατέρο, Χοσέ Μαρία Αθνάρ και Φελίπε Γκονθάλεθ.

    Ο ισπανός βασιλιάς τίμησε τον γάλλο πρόεδρο με το περιδέραιο του Χρυσόμαλλου Δέρατος, ένα από τα παλαιότερα αριστεία τιμής, που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα.

    « Τη στιγμή κατά την οποία μου απονέμουν αυτήν την ανώτατη διάκριση, η σκέψη μου ταξιδεύει στα πολυάριθμα θύματα τόσων δεκαετιών βίας. Είναι με τη σκέψη των θυμάτων αυτών που θα ήθελα, τόσο εγώ, όσο και η γαλλική κυβέρνηση, να μη φεισθώ καμίας προσπάθειας για να βοηθήσω την Ισπανία να κλείσει δια παντός το αιματηρό κεφάλαιο της τρομοκρατίας της ΕΤΑ», τόνισε ο Σαρκοζί.

    «Όσοι έχουν δολοφονήσει στην Ισπανία θα πρέπει να λογοδοτήσουν, εκείνοι που έχουν δολοφονήσει στη Γαλλία θα πρέπει να λογοδοτήσουν και οι συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν προ ημερών στη χώρα μου είναι εδώ για να το πιστοποιήσουν» , πρόσθεσε. «Οι Ισπανοί μπορούν πάντοτε να βασίζονται στη γαλλική δημοκρατία για να εκριζώσουν την τρομοκρατία», κατέληξε ο γάλλος πρόεδρος.

    Στη συνέχεια ο Σαρκοζί συναντήθηκε με τον ισπανό πρωθυπουργό Ραχόι, με τον οποίο κατά κύριο λόγο θα έθιγε το ζήτημα του χρέους στην ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι δήλωσε πως η Ισπανία θα στηρίξει την γαλλική πρόταση για την επιβολή δασμολόγησης στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, το κατά τον ίδιον «πολεμικό άτι» του Νικολά Σαρκοζί, με τον οποίον είχε συνομιλίες στη Μαδρίτη.

    «Η Ισπανία προσφέρει την υποστήριξή της στη δασμολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, το πολεμικό άτι του κου. Σαρκοζί», τόνισε ο Ραχόι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που ακολούθησε την πρώτη του συνάντηση με ξένο ηγέτη αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, στα τέλη Δεκεμβρίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε