Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Στη δημοσιότητα αρχεία για τη σφαγή στο Κατίν

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Με εντολή του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, η Μόσχα έδωσε στη δημοσιότητα κρατικά αρχεία που αφορούν στη σφαγή Πολωνών αξιωματικών στο Κατίν από τη NKVD, μυστική αστυνομία της ΕΣΣΔ επί Στάλιν.

«Με απόφαση του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, του Ντ. Α. Μεντβέντεφ, τα ηλεκτρονικά αντίγραφα των πρωτότυπων εγγράφων σχετικά με το «πρόβλημα του Κατύν» του «φακέλου νο 1» δόθηκαν στη δημοσιότητα», αναφέρεται στο σημείωμα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αρχείων, rusarchives.tu.

Σημείωμα του αρχηγού του NKVD του Λαυρέντι Μπέρια, που φέρει την υπογραφή του Στάλιν, όπου προτείνεται η εκτέλεση των αιχμαλώτων πολωνών αξιωματικών, περιλαμβάνεται μεταξύ των επτά εγγράφων που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Η δημοσίευση των κειμένων έχει συμβολική αξία, αφού η άρση του απορρήτου έγινε το 1992. Πολλά έγγραφα παραμένουν απόρρητα, παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις της Πολωνίας για τον αποχαρακτηρισμό και την επίδοσή τους. «Αυτά τα έγγραφα αποχαρακτηρίσθηκαν τον Σεπτέμβριο 1992 και με εντολή του ρώσου προέδρου Μπορίς Γέλτσιν, τα αντίγραφα παραδόθηκαν στην πολωνική πλευρά», αναφέρεται σε ανακοίνωση της υπηρεσία των ρωσικών αρχείων.

Ο διευθυντής των Ομοσπονδιακών Ρωσικών Αρχείων Αντρέι Αρτίζοφ δήλωσε ότι τα έγγραφα αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα για να σιωπήσουν εκείνοι που αρνούνται ότι η Σοβιετική Ένωση ήταν ένοχη για τη σφαγή αυτή.

Το θέμα της σφαγής του Κατίν αποτελεί εδώ και δεκαετίες «αγκάθι» στις σχέσεις της Ρωσίας με την Πολωνία, καθώς με εντολή Στάλιν 22.000 αξιωματικοί του πολωνικού στρατού εκτελέσθηκαν τότε στο δάσος του Κατίν (Ρωσία) , του Χάρκιβ (Ουκρανία) και του Μεντνόιε (Ρωσία). Είχαν συλληφθεί αιχμάλωτοι από τον σοβιετικό στρατό , ο οποίος εισέβαλε στην Πολωνία στις 17 Σεπτεμβρίου 1939 βάσει του γερμανο-σοβιετικού συμφώνου Μολότοφ-Ρίμπεντροπ.

Επί δεκαετίες, η ΕΣΣΔ κατηγορούσε τον γερμανικό στρατό για τη σφαγή και μόλις τον Απρίλιο 1990 ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ είχε αναγνωρίσει την ευθύνη της χώρας του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε