Ειδήσεις ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΑΙΡΟΣ ΑΘΗΝΑ· ΟΑΕΔ Συννεφιά 19 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Στη δημοσιότητα αρχεία για τη σφαγή στο Κατίν

Στη δημοσιότητα αρχεία για τη σφαγή στο Κατίν
ΦΩΤΟ REUTERS
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 28.04.2010 | 20:17
Πρώτη δημοσίευση: 28.04.2010 | 20:17

Με εντολή του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, η Μόσχα έδωσε στη δημοσιότητα κρατικά αρχεία που αφορούν στη σφαγή Πολωνών αξιωματικών στο Κατίν από τη NKVD, μυστική αστυνομία της ΕΣΣΔ επί Στάλιν.

«Με απόφαση του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, του Ντ. Α. Μεντβέντεφ, τα ηλεκτρονικά αντίγραφα των πρωτότυπων εγγράφων σχετικά με το «πρόβλημα του Κατύν» του «φακέλου νο 1» δόθηκαν στη δημοσιότητα», αναφέρεται στο σημείωμα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αρχείων, rusarchives.tu.

Σημείωμα του αρχηγού του NKVD του Λαυρέντι Μπέρια, που φέρει την υπογραφή του Στάλιν, όπου προτείνεται η εκτέλεση των αιχμαλώτων πολωνών αξιωματικών, περιλαμβάνεται μεταξύ των επτά εγγράφων που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Η δημοσίευση των κειμένων έχει συμβολική αξία, αφού η άρση του απορρήτου έγινε το 1992. Πολλά έγγραφα παραμένουν απόρρητα, παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις της Πολωνίας για τον αποχαρακτηρισμό και την επίδοσή τους. «Αυτά τα έγγραφα αποχαρακτηρίσθηκαν τον Σεπτέμβριο 1992 και με εντολή του ρώσου προέδρου Μπορίς Γέλτσιν, τα αντίγραφα παραδόθηκαν στην πολωνική πλευρά», αναφέρεται σε ανακοίνωση της υπηρεσία των ρωσικών αρχείων.

Ο διευθυντής των Ομοσπονδιακών Ρωσικών Αρχείων Αντρέι Αρτίζοφ δήλωσε ότι τα έγγραφα αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα για να σιωπήσουν εκείνοι που αρνούνται ότι η Σοβιετική Ένωση ήταν ένοχη για τη σφαγή αυτή.

Το θέμα της σφαγής του Κατίν αποτελεί εδώ και δεκαετίες «αγκάθι» στις σχέσεις της Ρωσίας με την Πολωνία, καθώς με εντολή Στάλιν 22.000 αξιωματικοί του πολωνικού στρατού εκτελέσθηκαν τότε στο δάσος του Κατίν (Ρωσία) , του Χάρκιβ (Ουκρανία) και του Μεντνόιε (Ρωσία). Είχαν συλληφθεί αιχμάλωτοι από τον σοβιετικό στρατό , ο οποίος εισέβαλε στην Πολωνία στις 17 Σεπτεμβρίου 1939 βάσει του γερμανο-σοβιετικού συμφώνου Μολότοφ-Ρίμπεντροπ.

Επί δεκαετίες, η ΕΣΣΔ κατηγορούσε τον γερμανικό στρατό για τη σφαγή και μόλις τον Απρίλιο 1990 ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ είχε αναγνωρίσει την ευθύνη της χώρας του.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο
close button

Κάντε Like: Newsit.gr στο Facebook