Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Στη δίνη του τυφώνα Σάντι οι αμερικανικές εκλογές

Στη δίνη του τυφώνα Σάντι οι αμερικανικές εκλογές

Την τελική ευθεία της προεκλογικής εκστρατείας επηρεάζει ο τυφώνας, μόλις 10 ημέρες πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την προεδρία, Μιτ Ρόμνεϊ, συνεχίζουν πυρετωδώς την προεκλογική τους εκστρατεία, αν και υποχρεώθηκαν να αλλάξουν τα σχέδιά τους, για να αποφύγουν τις επιπτώσεις του τυφώνα Σάντι, που πλησιάζει την Ανατολική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών .

Με μόλις 10 ημέρες πριν από την ημέρα των εκλογών και τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν σε πανεθνικό επίπεδο ότι υπάρχει ισοπαλία μεταξύ των δύο αντιπάλων, ο Ρόμνεϊ βρέθηκε στη Φλόριντα, όπου οι 29 εκλεκτορικές ψήφοι μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο για την επιλογή του τελικού νικητή.

Ο προεδρικός υποψήφιος κατηγόρησε τον πρόεδρο Ομπάμα ότι έχει επικεντρώσει την εκστρατεία του σε μικρά πράγματα, και ορκίστηκε ότι θα κερδίσει τις εκλογές.
«Κοιτάξτε προς το μέλλον και δείτε το χρέος που έχει συσσωρευτεί. Τι είναι σωστό για την Αμερική; Αυτή είναι μια μεγάλη στιγμή! Είναι μεγάλες εκλογές! », δήλωσε ο Ρόμνεϊ.

Ο Ομπάμα πέρασε το Σάββατο στο Νιου Χαμσάιρ, όπου οι μόλις τέσσερις εκλεκτορικές ψήφοι θα μπορούσαν επίσης να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην αμφίρροπη εκλογική μάχη. «Δέκα μέρες, για μια καθοριστική επιλογή για το μέλλον της χώρας μας », είπε σε μπροστά σε ακροατήριο 8.500 ανθρώπων ο πρόεδρος Ομπάμα, επικρίνοντας τον αντίπαλό του για τους φόρους και τις αμοιβές που είχε θεσπίσει, όταν ήταν κυβερνήτης της Μασαχουσέτης.

Το Νιου Χαμσάιρ είναι γνωστό για το χαμηλό φορολογικό συντελεστή του και πολλοί από τους κατοίκους της Μασαχουσέτης, μετακινήθηκαν προς αυτή την πολιτεία για να έχουν χαμηλότερους φόρους.
Και τα δύο εκλογικά επιτελεία όμως είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικά τις τελευταίες ώρες, εξαιτίας του τυφώνα Σάντι, που απειλεί να χτυπήσει το ανατολικό τμήμα της χώρας, τη Δευτέρα ή την Τρίτη, με καταρρακτώδεις βροχές και ισχυρούς ανέμους, προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες και διακοπές ρεύματος.

Ο Ρόμνεϊ ακύρωσε το ταξίδι του στη Βιρτζίνια και προγραμματίζει να μεταβεί μαζί με τον υποψήφιο αντιπρόεδρό του, Πολ Ράιαν στο Οχάιο, όπου οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δίνουν μια ελαφρά υπεροχή στον Ομπάμα, να κερδίσει τους κρίσιμους 18 εκλεκτορικούς ψήφους.

Ο Ομπάμα έχει προγραμματίσει να μεταβεί στη Φλόριντα το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα, όμως δεν έχει διευκρινιστεί, αν θα αναβάλει την κοινή εμφάνισή του με τον πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον τη Δευτέρα στη Βιρτζίνια.
«Παρακολουθούμε στενά την καταιγίδα και θα λάβουμε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για να βεβαιωθούμε ότι οι εθελοντές και το προσωπικό μας θα είναι καλά», είπε ο εκπρόσωπος της προεκλογικού επιτελείου του Ομπάμα.
«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε, όπως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, πως η καταιγίδα θα επηρεάσει τις τοπικές κοινότητες» συμπλήρωσε.

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών υπάρχει ανησυχία από τις πιθανές διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο πέρασμά του τυφώνα, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει την έγκαιρη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, σε περιοχές όπου έχει ήδη ξεκινήσει, όπως στο Μέριλαντ.

Ο Λευκός Οίκος επιχειρεί επίσης να αποφύγει ενδεχόμενες καταγγελίες ότι ο πρόεδρος Ομπάμα έχει επικεντρωθεί στην προεκλογική εκστρατεία και δεν ασχολείται με την πιθανή φυσική καταστροφή. Γι’ αυτό ο Λευκός Οίκος, ανακοίνωσε ότι ο Ομπάμα ενημερώθηκε σχετικά με τον τυφώνα στο Air Force One, όπως ταξίδευε για το Νιου Χαμσάιρ.
«Αυτό είναι για άλλη μια φορά παράδειγμα, ότι ο πρόεδρος τοποθετεί τις ευθύνες του ως αρχηγός και ως ηγέτης της χώρας πάνω απ΄όλα, ενώ την ίδια στιγμή ασκεί τις αρμοδιότητές του ως υποψήφιος για τις εκλογές», είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, προς τους δημοσιογράφους.

Εξάλλου οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, γνωρίζουν καλά τη δριμεία κριτική που είχε ασκηθεί στον πρώην πρόεδρο Μπους, για την καθυστερημένη αντίδρασή του στο πέρασμα του τυφώνα Κατρίνα το 2005.

Διαβάστε

Συναγερμός στις ΗΠΑ! Ο τυφώνας Σάντι πλησιάζει

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε