Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Στη φυλακή ο τελευταίος δικτάτορας της Αργεντινής

Στη φυλακή ο τελευταίος δικτάτορας της Αργεντινής

Ο τελευταίος δικτάτορας της Αργεντινής Ρεϊνάλδο Μπινιόνε, 82 ετών σήμερα, καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 25 ετών αφού κρίθηκε ένοχος ότι διέταξε βασανισμούς και παράνομες φυλακίσεις επί των ημερών του (1982-1983). (Vid)

Άλλοι έξι αξιωματούχοι της εποχής εκείνης καταδικάστηκαν επίσης σε ποινές κάθειρξης 17 ως 25 ετών στο τέλος της δίκης, η οποία διήρκεσε πέντε μήνες, με συγγενείς των δολοφονημένων και εξαφανισθέντων να επιδεικνύουν αρκετές φορές φωτογραφίες των οικείων τους.

Ο Μπινιόνε ανέλαβε την εξουσία μετά τον – καταστροφικό – πόλεμο του 1982 εναντίον της Βρετανίας με αφορμή τα νησιά Μαλβίνας / Φόκλαντς· παρέδωσε την εξουσία στον εκλεγμένο πρόεδρο Ραούλ Αλφονσίν στα τέλη του 1983.Η αποχώρησή του σήμανε το τέλος δεκαετιών καταπίεσης, ταραχών και διαδοχικών πραξικοπημάτων που ταλαιπώρησαν την Αργεντινή για μεγάλο μέρος του 20ού αιώνα.

Το δικαστήριο έκρινε τον Μπινιόνε βασικό υπαίτιο της φρικωδίας στο Κάμπο δε Μάγιο, μιας στρατιωτικής βάσης στα προάστια η οποία αποτέλεσε κέντρο εκτελέσεων και βασανιστηρίων. Περίπου 4.000 ύποπτοι ως αντιφρονούντες μετήχθησαν εκεί. Πολλοί εξ αυτών εξαφανίστηκαν χωρίς ίχνος υπό θολές συνθήκες – ανάμεσά τους, βρέφη που συνελήφθησαν μαζί με ή γεννήθηκαν μέσα στη φυλακή από γυναίκες κρατούμενες, που εκλάπησαν και δόθηκαν, με νέες ταυτότητες, σε ανάδοχες οικογένειες.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι και οι επτά καταδικασθέντες θα εκτίσουν την ποινή τους στη φυλακή, κάτι που συμπεριλαμβάνει τον Μπινιόνε, ο οποίος τελούσε υπό κατ’ οίκον σύλληψη.

Οι συγγενείς των θυμάτων επιδοκίμασαν την επιβολή των ποινών. “Αυτό θέλαμε: να φυλακιστούν”, δήλωσε η Έλα Έσπεν, η οποία έχασε τον γιο της στην διάρκεια της χούντας.”Η δικαιοσύνη αποδόθηκε πολύ αργά, αλλά αποδόθηκε”, είπε από την πλευρά της η Εστέλα δε Καρλότο, ηγέτιδα της οργάνωσης Abuelas de Plaza de Mayo (“Γιαγιάδες της Πλατείας του Μαΐου”), που απαιτεί εδώ και χρόνια απαντήσεις στα ερωτήματα γύρω από την τύχη των εξαφανισθέντων.

“Όπως συνέβη και με τους Ναζί, όπου και να κρυφτούν, όπου και να πάνε, θα τους βρούμε”, φώναζαν δεκάδες συγγενείς θυμάτων και μαχητές για τα ανθρώπινα δικαιώματα έξω από το δικαστήριο.

Ο Μπινιόνε είπε στο δικαστήριο, πριν απαγγελθεί η απόφασή του, ότι η καταδίκη του θα ήταν προτιμότερη από “την αποκήρυξη των κατωτέρων μου και των ανθρώπων υπό τις διαταγές μου που μαζί μου πολέμησαν τη φρίκη σε αυτόν τον πόλεμο κατά του τρόμου”.

Πρόσθεσε ότι δεν αναγνωρίζει το δικαστήριο, ενώ παραδέχθηκε ότι το καθεστώς του εξαφάνισε “όχι πάνω από 8.000” ανθρώπους – οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάνουν λόγο για πάνω από 30.000 -. 

Οι υπόλοιποι καταδικασθέντες είναι οι: Σαντιάγο Ριβέρος, στρατηγός ε.α., ο οποίος διοικούσε στρατιωτικά ιδρύματα· ο Φερνάνδο Φερπλέτσεν, στρατηγός ε.α., επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών στο Κάμπο δε Μάγιο· και οι στρατηγοί ε.α. Κάρλος Τεπέδινο, Χόρχε Γκαρσία και Εουχένιο Γκουάνιαμπενς Περεγιό. Όλοι είναι πάνω από 80 ετών. Ο πρώην αστυνομικός Χέρμαν Μοντενέγκρο αθωώθηκε.

Ρεπορτάζ του Aljazeera για τη δίκη

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε