Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Στην Αίγυπτο η Κύπρια υπουργός Εξωτερικών

Στην Αίγυπτο η Κύπρια υπουργός Εξωτερικών

Η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή θα βρεθεί στις 2 Νοεμβρίου 2011 στην Αίγυπτο, προκειμένου να έχει επαφές με την αιγυπτιακή πολιτική ηγεσία, σχετικά με την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου,

Επίσκεψη στην Αίγυπτο θα πραγματοποιήσει η Κυπρία υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαζρκουλλή στις 2 Νοεμβρίου, προκειμένου να έχει επαφές με την αιγυπτιακή πολιτική ηγεσία, σχετικά με την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται στην Κύπρο αντιπροσωπεία από τεχνοκράτες του Λιβάνου, για να συζητηθούν όλα τα θέματα αναφορικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και αμέσως μετά η κ. Κοζάκου – Μαρκουλλή θα επισκεφθεί επισήμως και το Λίβανο.

Κληθείσα από δημοσιογράφο να σχολιάσει πληροφορίες για «αφόρητες πιέσεις» της Τουρκίας σε Αίγυπτο και Λίβανο να ακυρώσουν συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία για τους υδρογονάνθρακες, η κ. Κοζάκου – Μαρκουλλή δήλωσε ότι αυτές τις πληροφορίες τις είχε το Υπουργείο Εξωτερικών «εδώ και πάρα πολύ καιρό». «Μπορώ να πω», συνέχισε, «ότι, κατά τους τελευταίους έξι μήνες, η Τουρκία εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση», όμως «με την Αίγυπτο δεν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα».

Πρόσθεσε όμως πως με τον Λίβανο υπάρχει κάποιο πρόβλημα, το οποίο, όπως ανέφερε, δεν είναι σε θέση να εξάγει το συμπέρασμα ότι οφείλεται σε τουρκικές πιέσεις. Σημείωσε πάντως απαντώντας σε σχετική ερώτηση πως σε περίπτωση μη έγκρισης της Συμφωνίας από τον Λίβανο δεν ακυρώνεται οτιδήποτε από τις δραστηριότητες της Κύπρου αναφορικά με την ΑΟΖ της.

Η υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ακόμη πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατέψει τα δικαιώματά της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω όλων των κατάλληλων ειρηνικών καναλιών, σημειώνοντας ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες αποκαλύπτουν τα πραγματικά της κίνητρα που δεν είναι η προστασία των Τουρκοκυπρίων, αλλά η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Κύπρου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε