Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Στην Αυστραλία ο Ομπάμα με τα στρατιωτικά θέματα σε πρώτο πλάνο

REUTERS
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έφθασε σήμερα στην Αυστραλία για την πρώτη του επίσκεψη σε σύμμαχη χώρα με την οποία επιδιώκει την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας απέναντι στις περιφερειακές φιλοδοξίες της Κίνας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις σε στρατιωτική βάση στο Ντάργουιν της Αυστραλίας, εκκινώντας από την ανάπτυξη δύναμης 250 Πεζοναυτών από τα μέσα του 2012, με στόχο την σταδιακή ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας και της συμμαχίας ανάμεσα στις δύο χώρες, βάσει νέας συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας, ανακοίνωσαν η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου στην Αυστραλία.

REUTERS

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε από την πλευρά του ότι η ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Αυστραλία θα συμβάλει στη διατήρηση της αρχιτεκτονικής της Ασίας στους τομείς της ασφάλειας και της προσφοράς ανθρωπιστικών υπηρεσιών

    “Με την επίσκεψή μου στην περιοχή καθιστώ σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύουν τη δέσμευσή τους σε ολόκληρη της περιοχή Ασίας -Ειρηνικού”, δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

    Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Ντάργουιν θα βρίσκονται σε απόσταση μόλις 820 χιλιομέτρων από την Ινδονησία και θα έχουν την ικανότητα ταχείας αντίδρασης τόσο σε ανθρωπιστικές κρίσεις, όσο και σε κρίσεις στον τομέα της ασφάλειας στην Νοτιοανατολική Ασία, όπου εδαφικές διεκδικήσεις επί τμημάτων της Θάλασσας της Νότιας Κίνας προκαλούν εντάσεις μεταξύ των χωρών της περιοχής.

REUTERS
 

Το Πεκίνο είναι πιθανόν να αντιμετωπίσει τη στρατιωτική συμφωνία ΗΠΑ-Αυστραλίας ως ακόμη μία κίνηση περικύκλωσης της Κίνας, δεδομένης της λειτουργίας αμερικανικών βάσεων στην Ιαπωνία και την Νότια Κορέα.

    Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι η Κίνα, ως μεγάλη οικονομική δύναμη, θα πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση της στον τομέα του εμπορίου, εάν θέλει να συμμετάσχει στη σύμπραξη της περιοχής του Ειρηνικού (TPP).

    “Δεν έχουμε αποκλείσει την Κίνα από το TPP…Εάν η Κίνα πει ‘θέλουμε να συζητήσουμε μαζί σας για να συμμετάσχουμε’, θα την καλωσορίσουμε. Αυτό θα σημαίνει ότι η Κίνα θα αναθεωρήσει ορισμένες προσεγγίσεις της στον τομέα του εμπορίου”, είπε ο Μπαράκ Ομπάμα τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν φοβούνται την αύξηση της οικονομικής και της σταρτιωτικής ισχύος της Κίνας.

    “Η άποψη ότι φοβόμαστε την Κίνα είναι εσφαλμένη. Η ιδέα ότι επιδιώκουμε τον αποκλεισμό της είναι εσφαλμένη”, είπε.

REUTERS

 
Αναφερόμενος στην Ευρώπη, ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τη βαθειά του ανησυχία για την κρίση στην ευρωζώνη και πρόσθεσε ότι η αναταραχή στις αγορές θα συνεχισθεί μέχρι η Ευρώπη καταλήξει σε συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης.

    “Μέχρι να εφαρμοσθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο και ένας μηχανισμός που να στέλνει ένα σαφές μήνυμα στις αγορές ότι η Ευρώπη υποστηρίζει το ευρώ και θα πράξει ό,τι είναι αναγκαίο, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αυτήν την αναταραχή στις αγορές”, προειδοποίησε ο αμερικανός πρόεδρος.
 

 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε