Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Στην Ιαπωνία ο Μπάρακ Ομπάμα

Ο Μπάρακ Ομπάμα και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιουκίο Χατογίαμα
Έφτασε το πρωί στην Ιαπωνία ο Μπάρακ Ομπάμα. Από την χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου ξεκινάει την πρώτη του περιοδεία στην Ασία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε στο Τόκιο με το νέο πρωθυπουργό της κέντρο-αριστεράς Γιουκίο Χατογιάμα, ο οποίος εξελέγη βάσει ενός προγράμματος αλλαγής και ρήξης με τον συντηρητισμό που κυριαρχούσε στα πολιτικά πράγματα της Ιαπωνίας τις τελευταίες δεκαετίες.
 
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν θέματα όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, της βοήθειας προς το Αφγανιστάν και της αποπυρηνικοποίησης του πλανήτη.
 
Η διάσταση απόψεων σχετικά με το μέλλον των αμερικανικών βάσεων, που εγγυώνται την ασφάλεια της Ιαπωνίας από την ήττα της στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, θα πλανάται στις συνομιλίες, αν και οι δύο πλευρές αποφάσισαν να αναθέσουν το ζήτημα σε μια κοινή υπουργική επιτροπή.
 
Έπειτα από μισό αιώνα κυριαρχίας των συντηρητικών στην πολιτική ζωή της Ιαπωνίας και την ταύτισή τους με τις αμερικανικές θέσεις, ο κέντρο-αριστερός συνασπισμός του Γιουκίο Χατογιάμα αποφάσισε να αναθεωρήσει τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες με άξονα την ανεξαρτητοποίηση του Τόκιο σε σχέση με τις ΗΠΑ . Μάλιστα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός προτείνει τη συγκρότηση μιας ασιατικής κοινότητας κατά τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
 
Με δεδομένη την επιδίωξή της να περιορίσει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Οκινάουα, που φιλοξενεί το 75% των αμερικανικών βάσεων και να περικόψει κατά το ήμισυ τον αριθμό των 47.000 αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται στην Ιαπωνία, η νέα κυβέρνηση αμφισβητεί το σχέδιο ανακατασκευής της αεροπορικής βάσης της Φουτένμα, που βρίσκεται στην οικιστική ζώνη της Οκινάουα. Προτείνει τη μεταφορά της σε ένα προφυλαγμένο κόλπο βορειότερα.
 
Περισσότερα από 20.000 άτομα διαδήλωσαν την Κυριακή στην Οκινάουα κατά του σχεδίου, ζητώντας το κλείσιμο της βάσης.

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε