Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Στην Μόσχα ο Κάμερον

Πριν πάει στην Μόσχα ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε να παίξει τέννις αλλά μάλλον κι εκεί τα πράγματα ήταν δύσκολα. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κάμερον επιζητεί ενίσχυση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα έχει συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της Ρωσίας σήμερα επιδιώκοντας ενίσχυση των οικονομικών και πολιτικών δεσμών με την Μόσχα παρά τη συνεχιζόμενη πολυετή διένεξη για το φόνο ενός επικριτή του Κρεμλίνου στο Λονδίνο πριν από πέντε χρόνια.
 
Ο Κάμερον θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν στην διάρκεια της επίσκεψής του στην Μόσχα, η οποία θα διαρκέσει λιγότερο από 24 ώρες. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη βρετανού ηγέτη στη ρωσική πρωτεύουσα αφότου ο πρώην ρώσος κατάσκοπος Αλεξάντρ Λιτβινένκο έχασε τη ζωή του στο Λονδίνο, όταν δηλητηριάστηκε με ραδιενεργό πλουτώνιο-210 το 2006.
 
Η επίσκεψη εντάσσεται στις προσπάθειες του Κάμερον να τονώσει την ασθενή ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας αυξάνοντας τις εξαγωγές σε ταχέως αναπτυσσόμενες αναδυόμενες αγορές όπως η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα. Το βρετανό πρωθυπουργό συνοδεύει 24μελής αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, περιλαμβανομένων του προέδρου της BP, Μπομπ Ντάντλεϊ, του διευθύνοντος συμβούλου της Royal Dutch Shell Πίτερ Βόζερ και του προέδρου της Rolls-Royce, Σάιμον Ρόμπερτσον.
 
Σύμφωνα με ανακοινωθέν του γραφείου του Κάμερον στην διάρκεια της επίσκεψης αναμένεται να εγκριθεί οριστικά η σύναψη επιχειρηματικών συμφωνιών ύψους 215 εκατ. λιρών (249 εκατ. ευρώ) που θα δημιουργήσουν περίπου 500 νέες θέσεις εργασίας στη Βρετανία και να διασφαλίσουν χιλιάδες άλλες. Το ανακοινωθέν δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες.
 
Οι δύο χώρες αναμένεται να συμφωνήσουν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στο πεδίο της πολιτικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας. Αυτό θα επιτρέψει σε βρετανικές επιχειρήσεις να διεκδικήσουν συμβάσεις σε συνεργασία με την ρωσική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας Rosatom, αξίας έως και 1 δισεκατομμυρίου λιρών, σύμφωνα με το ανακοινωθέν του γραφείου του πρωθυπουργού.
 
Περίπου 600 βρετανικές εταιρίες επιχειρούν στη Ρωσία και οι βρετανικές εξαγωγές στη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 63% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Βρετανίας.
 
Οι διμερείς σχέσεις είχαν τρωθεί από την υπόθεση Λιτβινένκο και την άρνηση της Μόσχας να εκδώσει τον Αντρέι Λουγκοβόι, έναν πρώην πράκτορα της KGB που η βρετανική δικαιοσύνη θέλει να δικάσει για το φόνο του Λιτβινένκο.
 
«Αν και οι διαφορές μας τα τελευταία χρόνια είναι πολύ γνωστές, αντιμετωπίζουμε πολλές παρόμοιες προκλήσεις και τόσο ο πρόεδρος (Μεντβέντεφ) όσο κι εγώ πιστεύουμε ότι μπορούμε να σημειώσουμε περισσότερη πρόοδο συνεργαζόμενοι σε ζητήματα που έχουν πραγματικά σημασία για την ευημερία και την ασφάλεια των λαών στις δύο χώρες», ανέφερε στο ανακοινωθέν του ο Κάμερον πριν αναχωρήσει.
 
Το Λονδίνο θέλει να κρατήσει ανοικτά κανάλια επικοινωνίας με τον Μεντβέντεφ όσο και με τον Πούτιν, για να ενισχύσει τη θέση των βρετανικών εταιριών στη Ρωσία και για να ενθαρρύνει το σεβασμό στο κράτος του νόμου και την προώθηση μεταρρυθμίσεων στη Ρωσία, σχολίαζαν βρετανικές κυβερνητικές πηγές.
 
Ο Πούτιν, ο οποίος έχει να συναντηθεί με οποιονδήποτε βρετανό ηγέτη από το 2007, δεν αποκλείεται να αναδειχθεί εκ νέου πρόεδρος στις εκλογές του 2012.
 
Τέσσερις πρώην υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας κάλεσαν χθες τον Κάμερον να θέσει στη ρωσική ηγεσία θέμα για υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία, αναφερόμενοι ειδικά στην «κράτηση για πολιτικούς λόγους» των Μιχαήλ Χοντορκόφσκι και Πλάτον Λεμπέντεφ και το θάνατο του δικηγόρου Σεργκέι Μαγκνίτσκι υπό κράτηση, «προτού η επιχειρηματική δραστηριότητα μπορέσει πραγματικά να ανθίσει». Την προτροπή, που διατύπωσαν με επιστολή τους στην εφημερίδα The Sunday Times, υπογράφουν ο Μάλκολμ Ρίφκιντ του κυβερνώντος κόμματος και ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, η Μάργκαρετ Μπέκετ και ο Τζακ Στρο των Εργατικών.
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε