Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Στην Ουάσινγκτον σήμερα εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών της Λιβύης

Εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον για να εξασφαλίσει βοήθεια. Συνομιλίες Κάμερον-Σαρκοζί για τη Λιβύη πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Απεσταλμένος των αντικαθεστωτικών της Λιβύης αναμένεται αυτή την εβδομάδα να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον, προκειμένου να συζητήσει με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης το αίτημα των ανταρτών για μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη βοήθεια από τις ΗΠΑ, στον αγώνα τους κατά του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι.
 
Ο Μαχμούτ Τζιμπρίλ, πρόκειται να συναντηθεί το επόμενο διήμερο, με αξιωματούχους του Πενταγώνου, του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και με μέλη του Κογκρέσου, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαρκ Τόνερ, την Τετάρτη. Ανάμεσα στις κρίσιμες επαφές, που θα έχει ο Λίβυος εκπρόσωπος των εξεγερμένων κατά του καθεστώτος Καντάφι, συμπεριλαμβάνεται και ο αναπληρωτής ΥΠ.ΕΞ. των ΗΠΑ, Τζέϊμς Στάϊνμπεργκ.
 
Ο Τζιμπρίλ εκπροσωπεί το , το οποίο διατηρεί υπό τον έλεγχό του το μεγαλύτερο τμήμα στα ανατολικά της χώρας και αναζητά ευρύτερη διεθνή βοήθεια στην προσπάθεια να γκρεμίσει από την εξουσία το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι.
 
Οι ΗΠΑ, οι οποίες επίσης επιθυμούν την απομάκρυνση του Λίβυου ηγέτη από την εξουσία, προσπαθούν παράλληλα να κατανοήσουν βαθύτερα τη φύση και το χαρακτήρα της αντιπολίτευσης, καθώς και τα μελλοντικά τους σχέδια, προκειμένου να αποφασίσει πόση και ποιας μορφής στήριξη θα τους παράσχει.
 
” Αυτές οι συναντήσεις θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε πληρέστερα, την αντιπολίτευση αλλά και το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης, καθώς και το όραμα που έχουν για τη χώρα “, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τόνερ.
 
Οι ΗΠΑ, έχουν στείλει αξιωματούχους στη Βεγγάζη, όπου βρίσκεται από την αρχή της εξέγερσης το στρατηγείο των αντικαθεστωτικών, προκειμένου να συλλέξουν πληροφορίες για τους στόχους τους. Ο Τόνερ είπε ότι η κυβέρνηση θεωρεί πως είναι ανάγκαίο να ενισχυθεί οικονομικά το Συμβούλιο των αντικαθεστωτικών, αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμα, αν θα τους παρέχουν και τον εξοπλισμό που έχουν ζητήσει.
 
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε συνομιλίες χθες στο Παρίσι με το γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί για την κρίση στη Λιβύη, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ ετοιμάζονται να συζητήσουν το θέμα αυτό σήμερα στο Βερολίνο.
 
Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να αυξηθεί η πίεση στο καθεστώς του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.
 
Νωρίτερα χθες συνήλθε στο Κατάρ η Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη, η οποία απαρτίζεται από 40 χώρες και διεθνείς οργανισμούς.
 
Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συναντώνται σήμερα στο Βερολίνο για συνομιλίες με επίκεντρο τη διεθνή στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη.
 
Η Γερμανία έχει ταχθεί υπέρ μιας πολιτικής και όχι στρατιωτικής λύσης στην κρίση.
 
 
 

Αποθήκες πυρομαχικών στόχος των βομβαρδισμών στην Τρίπολη – Επιδρομές σε Μιζράτα, αλ Αζιζίγια και Σύρτη

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε