Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Στην Πολωνία η πρώτη συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων Πάτριοτ

Στην Πολωνία η πρώτη συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων Πάτριοτ

Η πρώτη συστοιχία αμερικανικών αντιαεροπορικών πυραύλων Πάτριοτ έφθασε την Κυριακή στη Μόραγκ, στη βορειοανατολική Πολωνία, όπου θα παραμείνουν για 30 ημέρες.

“Στρατιώτες του πέμπτου τάγματος του έβδομου συντάγματος αντιαεροπορικού πυροβολικού θα αρχίσουν να ξεφορτώνουν τη Δευτέρα το υλικό που γεμίζει 37 σιδηροδρομικά βαγόνια”, ανέφερε σε μία ανακοίνωση η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βαρσοβία.

Η Πολωνία επικύρωσε το Φεβρουάριο μια συμφωνία για το μελλοντικό καθεστώς που θα διέπει τη στάθμευση αμερικανικών στρατευμάτων στο πολωνικό έδαφος (SOFA), η οποία άνοιξε το δρόμο για την ανάπτυξη πυραύλων Πάτριοτ, υπενθύμισε η πρεσβεία, διευκρινίζοντας πως οι πύραυλοι αυτοί θα σταθμεύσουν στην Πολωνία “περιστροφικά, για 30 ημέρες ανά τρίμηνο”.

Η εκπαίδευση και οι κοινές ασκήσεις με τους Πολωνούς στρατιώτες θα διεξαχθούν επί τόπου από 100-150 Αμερικανούς στρατιωτικούς του πέμπτου τάγματος που έχει την έδρα του στο Κάιζερλάουτερν στη Γερμανία.

Η επίσημη τελετή υποδοχής των Αμερικανών στρατιωτών στη Μόραγκ, μία στρατιωτική βάση που βρίσκεται 250 χιλιόμετρα βόρεια της Βαρσοβίας και μόνο 60 χιλιόμετρα από το ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ, προβλέπεται να γίνει την Τετάρτη, με τη συμμετοχή κυρίως του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Πολωνία Λι Φάινσταϊν και του Αμερικανού στρατηγού Μαρκ Μπελίνι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της πρεσβείας.

Το Σεπτέμβριο του 2009 οι ΗΠΑ εγκατάλειψαν τα σχέδιά τους για εγκατάσταση στην κεντρική Ευρώπη στοιχείων της αντιπυραυλικής ασπίδας τους, τα οποία προέβλεπαν την εγκατάσταση έως το 2013 ενός ισχυρού ραντάρ στη Δημοκρατία της Τσεχίας που θα συνδεόταν με δέκα βαλλιστικούς πυραύλους αναχαίτισης μεγάλου βεληνεκούς στην Πολωνία.

Το πρόγραμμα αντιαεροπορικής ασπίδας της κυβέρνησης Τζορτζ Μπους του νεότερου είχε προκαλέσει την οργή της Ρωσίας που έβλεπε σε αυτήν ένα όπλο που κατευθύνεται εναντίον της.

Η κυβέρνηση Ομπάμα σχεδίασε ένα νέο πρόγραμμα. Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, η νέα εκδοχή αποσκοπεί να αντικρούσει πυραύλους όχι πλέον μεγάλου αλλά μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, έπειτα από μία επανεκτίμηση της ιρανικής απειλής.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αντιπυραυλικής ασπίδας, η Πολωνία δεσμεύθηκε επίσης στις ΗΠΑ για την εγκατάσταση στο έδαφός της πυραύλων Πάτριοτ, κατ΄αρχήν με περιστροφικό τρόπο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε