Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

“Στην ελληνική κρίση η ευρωζώνη αντέδρασε καθυστερημένα”

“Στην ελληνική κρίση η ευρωζώνη αντέδρασε καθυστερημένα”

Κριτική στην Ευρώπη γενικά και στην Ευρωζώνη ειδικότερα, για καθυστερημένη αντίδραση, ιδιαίτερα στο θέμα της Ελλάδας, ασκεί ο υπ. Οικονομικών της Βουλγαρίας, Σιμεόν Ντιγιάνκοφ, σε συνεντεύξεις του στις αυστριακές εφημερίδες «Κουρίρ» και «Ντερ Στάνταρντ».

Κατά την άποψή του, εάν οι αποφάσεις είχαν ληφθεί τότε που έπρεπε, δηλαδή πριν από δύο χρόνια, θα είχε αποφευχθεί αυτός ο χρόνος της στασιμότητας από τα μέσα του 2011, όμως η Ευρώπη καθυστερεί πολύ και αυτή η ευρωπαϊκή «παράλυση» έχει τριπλασιάσει το κόστος αυτής της κρίσης.

Σε σχέση με την Ελλάδα, ο κ. Ντιγιάνκοφ θεωρεί πως οι όροι για τα πακέτα βοήθειας προς τη χώρα υπήρξαν πολύ φιλικοί και επιεικείς και εξάλλου, όπως ισχυρίζεται, το πρώτο πακέτο, έχει αποτύχει.

Στο ερώτημα αν η κρίση στην Ελλάδα επηρέασε τη Βουλγαρία, επισημαίνει πως ένα τρίτο του βουλγαρικού τραπεζικού τομέα βρισκόταν σε ελληνικά χέρια, τώρα η ελληνική συμμετοχή έχει περιοριστεί σημαντικά, ενώ η μεγάλη ανασφάλεια στην Ελλάδα έχει φέρει ελληνικές καταθέσεις σε βουλγαρικές τράπεζες.

Συγχρόνως, όπως συμπληρώνει, καταγράφονται πάνω από 3.000 ελληνικές επιχειρήσεις στη Βουλγαρία, εξαιτίας της αύξησης της φορολογίας στην Ελλάδα και του ευνοϊκού φορολογικού συντελεστή στην χώρα του, ώστε συμπερασματικά να μπορεί να ειπωθεί πως η Βουλγαρία επωφελήθηκε από την ελληνική κρίση και ο ίδιος να μπορεί να ισχυριστεί ότι η χώρα του είναι η σταθερότερη στην περιοχή.

Ο ίδιος αναφέρει επιπλέον, πως η Βουλγαρία πληροί τα κριτήρια του Μάαστριχτ για μια ένταξή της στην Ευρωζώνη, που παραμένει ο μακροπρόθεσμος στόχος της, όμως προς το παρόν δεν τον επιδιώκει λόγω των δραματικών εξελίξεων στην Ευρωζώνη και στην ως εκ τούτου ανασφάλεια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε