Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Στην φυλακή 23 πράκτορες της CIA – Κατηγορούνται για την απαγωγή Αιγύπτιου ιμάμη

Στην φυλακή 23 πράκτορες της CIA – Κατηγορούνται για την απαγωγή Αιγύπτιου ιμάμη
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας επικύρωσε σήμερα τις ποινές φυλάκισης που έχουν επιβληθεί ερήμην σε 23 Αμερικανούς–22 πράκτορες της CIA και έναν πιλότο–για την απαγωγή το 2003 ενός Αιγύπτιου ιμάμη στο Μιλάνο.

Τον Δεκέμβριο του 2010, οι 23 Αμερικανοί είχαν καταδικαστεί από το εφετείο σε ποινή επταετούς κάθειρξης, ενώ ο πρώην επικεφαλής της CIA στο Μιλάνο Μπομπ Σέλντον Λέιντι είχε καταδικαστεί σε εννέα έτη κάθειρξη.
 
Οι Αμερικανοί είναι απίθανο να εκτίσουν τις ποινές αυτές, όμως δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη χωρίς να κινδυνεύσουν να συλληφθούν.
 
Η Ιταλία έχει ζητήσει την έκδοσή τους.
 
Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε επίσης ότι πέντε υψηλόβαθμοι Ιταλοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών μπορούν να δικαστούν για την απαγωγή, ακυρώνοντας προηγούμενη απόφαση που δεν επέτρεπε τη δίκη τους με τη δικαιολογία ότι θα αποκαλυφθούν κρατικά μυστικά.
 
Οι πέντε Ιταλοί είναι ο πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Νικολό Πολάρι, που παραιτήθηκε όταν έγινε γνωστή η υπόθεση της απαγωγής, ο βοηθός του και τρεις ακόμη.
 
Ο Χάσαν Μουστάφα Οσάμα Νασρ, ένας Αιγύπτιος ιμάμης γνωστός και ως Άμπου Όμαρ, απήχθη από το Μιλάνο το 2003 και μεταφέρθηκε μυστικά στην Αίγυπτο για να ανακριθεί. Ο ίδιος κατήγγειλε ότι εκεί υποβλήθηκε σε βασανιστήρια επί επτά μήνες. Την εποχή της απαγωγής του ο Νασρ ήταν κάτοικος Ιταλίας.
 
 
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε