Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Στην κάλπη οι Ιρλανδοί για το δημοσιονομικό σύμφωνο της ΕΕ

REUTERS
REUTERS

Οι δημοσκοπήσεις και οι εκτιμήσεις δείχνουν μία σχετικά άνετη επικράτηση του «Ναι», αν και το ποσοστό των αναποφάσιστων, περίπου στο 16% , θα μπορούσε να ανατρέψει τα δεδομένα

Στην κάλπη προσέρχονται την Πέμπτη οι Ιρλανδοί για το δημοψήφισμα επί του νέου δημοσιονομικού συμφώνου της ΕΕ. Η χώρα τους είναι η μόνη που αποφάσισε κατόπιν νομικής γνωμάτευσης του γενικού εισαγγελέα να θέσει το σύμφωνο στην κρίση των πολιτών.

Οι δημοσκοπήσεις και οι εκτιμήσεις δείχνουν μία σχετικά άνετη επικράτηση του «Ναι», αν και το ποσοστό των αναποφάσιστων, περίπου στο 16% , θα μπορούσε να ανατρέψει τα δεδομένα. Σχολιαστές υπενθυμίζουν ότι οι Ιρλανδοί είχαν απορρίψει αρχικά τις συνθήκες της Νίκαιας και της Λισαβόνας πριν τα εγκρίνουν σε επαναληπτικά δημοψηφίσματα.

Οι εμπνευστές του δημοσιονομικού συμφώνου – που προβλέπει μεταξύ άλλων την εγγραφή του επιτρεπόμενου ορίου των διαρθρωτικών ελλειμμάτων κάθε χώρας στην εθνική νομοθεσία – έχουν προβλέψει, ίσως έχοντας στο μυαλό τους την «απείθαρχη» συμπεριφορά των Ιρλανδών σε παλαιότερα δημοψηφίσματα, ότι για να λάβει νομική ισχύ το σύμφωνο πρέπει να επικυρωθεί από 12 εκ των 17 χωρών της ευρωζώνης.

Οι συνέπειες ενός «Όχι» πιθανότατα θα είναι πιο σημαντικές για την Ιρλανδία. Όποια χώρα δεν επικυρώσει το γερμανικής έμπνευσης δημοσιονομικό σύμφωνο δε θα έχει πρόσβαση σε έκτακτη χρηματοδότηση από το μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) που θα αντικαταστήσει το EFSF.

Η Ιρλανδία αυτή τη στιγμή και τουλάχιστον έως το 2013 εξαρτάται από τη χρηματοδότηση των εταίρων της, κάτι που έχει επισημάνει πολλάκις ο πρωθυπουργός Έντα Κένι, προσθέτοντας ότι διακυβεύεται η διεθνής αξιοπιστία της χώρας που έχει λάβει πακέτο διάσωσης 85 δισεκατομμυρίων ευρώ από την τρόικα. Το κεντροδεξιό κόμμα του Φίνα Γκάελ, όπως επίσης το κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα και το κεντρώο Φιάνα Φάιλ της προηγούμενης κυβέρνησης στηρίζουν το «Ναι».

Μοναδικό από τα σημαίνοντα κόμματα που αντιτίθεται στο δημοσιονομικό σύμφωνο είναι το Σιν Φέιν, που έχει καταφέρει να πείσει πολίτες που αντιτίθενται στη λιτότητα. Το κόμμα του Τζέρι Άνταμς έχει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αναρριχηθεί στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων των Ιρλανδών ψηφοφόρων με 24% (έναντι 32% του Φίνα Γκάελ και 12% του Εργατικού κόμματος), καταφέρνοντας με νεαρά στελέχη να αποσυνδέσει την εικόνα του από την εποχή των «ιρλανδικών ταραχών», όταν λειτουργούσε ως πολιτική πτέρυγα του ΙΡΑ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε